Jak pomoct přírodě a vyrábět méně hliníku?

17. leden 2014

Když se řekne hliník, vsadím se, že většinu dospělých kolem vás napadne: Hliník se odstěhoval do Humpolce. To je věta ze známého filmu Marečku podejte mi pero. Nás ale dnes nebude zajímat pan Hliník, ale hliník, jako velmi lehký kov s chemickou značkou Al – protože latinsky se mu říká aluminium.

Hliník je obsažen v hornině zvané bauxit, a přesto, že je ho v přírodě hodně, získává se poměrně složitě. Při výrobě hliníku se spotřebuje spousta energie a vzniká velké množství odpadu. Hliník se ale stal pro nás nepostradatelný. Je například součástí různých obalů, z hliníku jsou i tyčky od stanu nebo od slunečníku, lyžařské hole a používá se dokonce i při výrobě letadel.

Jak tedy přírodě pomoci, aby se ho nemuselo vyrábět tolik? Třeba tak, že si budete kupovat víc věcí, které nejsou v hliníkových obalech, nebo tím, že budete hliník poctivě sbírat a zjistíte si, kde se ve vašem okolí dá odevzdat k recyklaci.

Někde sbírají hliník Ekocentra, někde dokonce základní školy a někdy narazíte na speciální popelnici na hliník i na sídlišti. Do takového kontejneru patří všechny plechovky od nápojů, tátové a mámy tam mohou vyhodit plechovky od deodorantů a pěny na holení a vy zase obaly od čokolády nebo víčka od jogurtů. Zpracování vytříděného hliníku je pro přírodu mnohem šetrnější než jeho získávání z bauxitu.

Tak si to zapište za uši!

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video