Jak probíhají tajné volby?

23. říjen 2013

Každý z vás asi ví, co to znamená, když se řekne, že je něco tajné. Když je něco tajemství, tak se to neprozrazuje. Víte ale, co to znamená, když se řekne, že jsou tajné volby?

Rozhodně si to nepředstavujte tak, že se vaši rodičové budou tajně plížit s volebními lístky ulicí jako nějaký James Bond a hledat skrytou volební místnost, do které by nenápadně propašovali svoje volební lístky.

Tajné je jen to, jak lidé hlasují. Naopak volební komise – tedy ti lidé, kteří sedí ve volební místnosti za stolem – chtějí po každém, kdo k volbám přijde, občanský průkaz. Takže s tím nikdo dělat tajnosti nesmí.

Když si volební komisař přečte jméno na průkazu a zaškrtne si voliče v seznamu, dá mu obálku a pošle ho za takovou zástěnu (paraván) a tady nastává ta tajná část voleb.

Za tu zástěnu totiž může vždy jen jeden člověk, ten si tam vybere z volebních lístků toho, koho chce zvolit, vloží list do obálky, a až s tou zavřenou obálkou zase vyjde, pak ji hodí do volební urny.

Volební urna je taková většinou plastová krabice, přes kterou jsou přelepené papírové pásky – tomu se říká, že je zapečetěná a tyhle pásky se nesmí porušit, dokud volby neskončí a nepřijde čas na počítání hlasů.

Tajné je tedy to, koho kdo volí. Takže kdo si nedá pozor a omylem dá do obálky s volebním lístkem i svůj občanský průkaz, toho hlas nebude platit.

A to si dnes zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video