Jak se dělá časopis pro děti

2. prosinec 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior jsme se dozvěděli, jak se dělá časopis pro děti. Prozradila nám to šéfredaktorka časopisu Sluníčko Eva Bavorová.

Časopis určený pro kluky a holky od 3 do 7 let je plný obrázků, hádanek, obrázkových seriálů, pohádek, říkanek i vystřihovánek a omalovánek. Ty vymýšlejí redaktoři.

Šéfredaktorka má v počítači připravená prázdná okénka, budoucí stránky a do nich si naplánuje, kde bude jaká omalovánka, komiks nebo pohádka.

Když se všechny tyto části sejdou, upraví je grafička. Vybere různé typy písmen, pestré barvy i velikost obrázků i textu.

Celé číslo se pak musí takzvaně zlomit, tedy umístit na jednotlivé stránky, teprve pak je připraveno k vydání a může do tiskárny. Tam velké tiskařské stroje natisknou budoucí časopis na velké archy papíru a ten se pak rozřeže na stránky.

I když v každém časopise vidíme celou pestrou škálu barev, v tiskařských strojích jsou jen čtyři základní barvy. Z jejich kombinace pak vzniknou všechny ostatní. Před tím, než se zadá tisk celého vydání, které má několik tisíc kusů, se vytiskne jeden výtisk na zkoušku, aby se ověřilo, že je vše v pořádku a na svém místě.

Někdy se totiž může stát, že nějaké písmenko se z textu ztratí nebo se třeba obrázky zpřeházejí. Tyto chyby má na svědomí takzvaný tiskařský šotek, zlobivý skřítek, který si z tiskařů takhle dělá legraci.

autor: jht
Spustit audio