Jak se navrhuje vzhled aut?

18. březen 2013

Víte, že každé auto má svoji tvář? Schválně se na nějaké auto zepředu podívejte, a zjistíte, že světla vypadají jako oči a mřížka chladiče připomíná ústa, která se buď usmívají, nebo šklebí.

Nejen tento „obličej“, ale celý tvar auta tvoří specialisté – designéři. O jejich práci nám v Rádiu Junior vyprávěl Radek Laube, šéfredaktor časopisu AutoDesign.

Práce auto designéra je velmi tvůrčí a dává prostor fantazii. Když designér navrhuje nový typ auta, udělá si nejdřív mnoho nákresů, skic a studií. Pak si vyrobí několik zmenšených modelů a nakonec udělá model v životní velikosti. Ten už vypadá jako opravdové auto, ale svézt byste se v něm mohli jen těžko. Takový model je totiž ze speciální hlíny a designéři ji tvarují jako sochaři, různými špachtlemi a dláty. Hotový model se nascanuje a pak už se podle něj vyrábějí skutečné vozy.

Povolání auto designérů není jen pro kluky, uplatňují se v něm i dívky. Většinou se specializují na tvorbu interiérů, kde se pracuje s barvami a textilními materiály, třeba na potahy sedaček.

Designéři mají velké zásluhy na tom, jak je auto úspěšné, a dokazují to třeba Volkswagen – brouk, Porsche 911, Citroën, ve kterém jezdil třeba filmový Fantomas nebo i český Tatraplan.

To všechno byly elegantní sympatické vozy, kterých se prodaly miliony kusů. Auto designéři mají obvykle auta rádi už od dětství a kreslí si různé své plánky a návrhy. To je ta správná cesta, jak se stát tvůrcem krásných automobilových karoserií. Průmyslový design se také studuje na technických vysokých školách.

Moderoval Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio