Jak se postarat o toulavou kočičku?

26. říjen 2014

Nalezené kočce je dobré dát výživné jídlo pro koťata a taky tabletky nebo pastu na odčervení.

Dobrý den,
mám dotaz. V sobotu jsem objevil kočku, která byla asi někým pokousaná a je strašně vyhublá. Chodím jí dávat jídlo. Už si na mě zvykla, ale čím ji mám rychle vykrmit? A jak ji naučit, aby si zvykla žít na zahradě? Jak ji tam dostat? Adam

Ahoj Adame.

Pokud je kočka plachá, ale přesto si našla cestu k tobě, tak si získáš její důvěru jen klidným a vstřícným zacházením a pravidelným dobrým jídlem. Misku s jídlem nenápadně pozvolna přesouvej směrem k zahradě, kde by jsi chtěl kočku mít.

Pokud je kočka hodně hubená, je ideální koupit jí jídlo určené pro koťata – je více bohaté na živiny a energii. Dalším důvodem hubenosti může být to, že v sobě má červy – parazity ve střevě. Jestli vypadá tak, že se o ni nikdo dlouho nestaral, tak má v sobě parazity určitě. Parazity získá kočka tím, že loví myši. V myších jsou vývojová stádia parazitů (cysta s larvičkami) a ta čekají, až je kočka sní, aby se z nich v kočce mohli stát dospělí červy.

Zkus jí proto ještě koupit v lékárně nebo u veterináře odčervení (tabletu nebo pastu) a schovat jí to v kousku jídla, kterému neodolá.

Jestli je nějak hodně zraněná, poranění jí hnisá, tak by bylo dobré ji odchytit a zavést veterináři.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video