Jak se pracuje ve výškách?

14. říjen 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior jsme si představili lezecké práce. Povídal nám o nich Jaroslav Páv, který se k této práci dostal přes horolezectví.

Jeho koníček se mu stal profesí a můžete se s ním setkat v ulicích Prahy. Jenže si ho všimnete jen tehdy, pokud vzhlédnete k obloze. Obvykle visí na laně na stěně nějaké vysoké budovy a něco opravuje nebo umývá okna. Spolu s kolegy také třeba montuje hromosvody, opravuje komíny nebo přidělává trny proti holubům.

Dostat se na křivolakou římsu nebo třeba natřít barvou kulatý vodojem není vůbec jednoduché a tak pracují tito horolezci vždy minimálně ve dvou.

V nezbytném horolezeckém sedáku se nedá viset celý den a tak mají tito vzdušní opraváři a montéři po ruce ještě zavěšenou lavičku. Všechno nářadí, které potřebují k práci, musejí mít přivázané, protože kdyby jim cokoliv spadlo dolů na zem, třeba ze sedmdesátimetrové výšky, bylo by to velmi nebezpečné pro chodce.

Pro kluky, kteří dělají výškové práce, jsou všechny mrakodrapy nebo vysoké stožáry pořádnou výzvou a Jaroslav Páv už pracoval i víc než 100 metrů nad zemí, ale také skoro 60 metrů pod zemí. Horolezci jsou totiž potřeba i při opravách studen.

Občas fungují také jako zachránci zvířat. Ať už je to kočka, která uvízla na stromě, ptačí hnízdo s vajíčky, které překáží při montáži, nebo pes, co spadl do studny. S tím vším se Jaroslav Páv při své práci setkal.

autor: jht
Spustit audio