Jak se vyrábí pivo a co dělá sládek?

25. červen 2017

Co musí takový sládek vystudovat za školu a z čeho přesně se vyrábí pivo? Náš malý reportér Kryštof si tuhle práci vyzkoušel na vlastní kůži. Vyhrňte si rukávy, začínáme další pracovní směnu v pořadu Profese nás baví!

Věděli jste, že jedno z nejstarších povolání je právě sládek? Je dokázáno, že pivo se vařilo už ve středověkých klášterech, a dokonce ho nejčastěji připravovaly ženy. Teprve se zakládáním měst převzali právo pivovarnické měšťané a od poloviny 19. století se začaly ve velkém počtu stavět sladovny a pivovary. Podobně je tomu dnes, kdy vzniká spousta malých, takřka rodinných pivovarů.

A z čeho byli naši reportéři na návštěvě v pivovaru za sládkovou Petrou Šárkovou nejvíc nadšení? Z VŮNĚ! Kryštof sice pivo neochutnal, ale k tomu, aby se z něj stal sládek, má dobré předpoklady. Když se k profesi sládka naučí i některý cizí jazyk, může třeba jednou za prací vyrazit do světa. České pivo i sládci jsou totiž velmi žádaní. Zajímá tě víc? Pusť si celý díl pořadu.

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Příště zjistíme, jak vypadá práce myče oken nebo třeba kováře.

Spustit audio