Jak se zbavit strachu z hadů?

24. duben 2014

Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři! Proto bylo čtvrteční vysílání Klubu Rádia Junior nejen o hadech, ale hlavně o lidech, kteří s nimi mají problém zvaný fobie.

Na rozdíl od strachu přirozeného, který nás chrání a varuje a je nezbytnou součástí života lidí i zvířat, je fobie strach chorobný. Sami lidé, kteří fobiemi trpí, si své chování neumějí vysvětlit. Nejde o strach odůvodněný.

Mnoho lidí trpí fobiemi z hadů i jiných živočichů. Proto Zoo Praha připravila semináře Zbavte se fobií, kterými už prošly stovky zájemců. Od jejich organizátora Františka Tymra jsme se dozvěděli, že naštěstí většina lidí, kteří se do semináře přihlásí, odchází domů s hady smířená, a dokonce si některého kamarádského hada i pohladí.

Jejich strach způsobuje často nepříjemný pocit z pohybu hada, nechuť a nedostatek informací. Lidé mají za to, že hadi jsou slizcí a studení, a jsou překvapení hebkostí hadí kůže. Mnozí se hadů bojí, protože někde slyšeli, že hadi jsou útoční a krvežízniví. I o těchto pověrách je na semináři řeč.

Pana Františka Tymra do Klubu Rádia Junior doprovodila korálovka Rodrigíta, která se seminářů účastní jako protistrana. Patří k hadům, kteří se v Zoo vychovávají speciálně, aby byli kamarádští a nebáli se lidí.

Spustit audio