Jak se žije nevidomým. S rozpoznáváním barev jim pomáhá mobilní aplikace

19. říjen 2021

Jaké to je v Kavárně Potmě, kde si nevidíte ani na špičku nosu? Jak člověk najde skleničku s vodou a co všechno dělá Světluška? To se vypravila zjistit Jana Rychterová.

Tentokrát byl Klub Rádia Junior velmi dobrodružný. Jana Rychterová vysílala z Olomouce, kde Nadační fond Českého rozhlasu Světluška dočasně otevřel Kavárnu Potmě.

Vysílání začalo jako vždy přesně v sedm, ale ředitelka Nadačního fondu Světluška Gabriela Drastichová, která měla být hlavním hostem vysílání, nikde! Zdržela se totiž v divadle, kde rozdávala sluchátka nevidomým „divákům“.

Jak si Jana poradila? Po znělce začala vysílat venku před vchodem a v přímém přenosu poprosila kavárníka Jirku, aby ji zavedl do hluboké tmy v kavárně. Vznikla tak vlastně dost netradiční reportáž. Kavárna Potmě je tu právě proto, aby si i lidé s dobrým zrakem vyzkoušeli, jak se žije nevidomým. V černočerné tmě totiž mají všichni stejné podmínky.

Jak si ale třeba nevidomí vybírají ráno oblečení, když chtějí aby k sobě ladilo? Pomáhají jim v tom mobilní aplikace. Kavárník Jirka ochotně vysvětlil: „Vyfotím věc a dozvím se, jakou to má barvu. To je hlavní pomůcka při výběru oblečení.“ Jirka si radši kupuje oblečení v jedné barvě, ale holky to mají o dost složitější. „Třeba si napíšou na oblečení cedulky.“

Jak nevidomí poznají, že už je sklenička plná? Co jim pomáhá s rozeznáváním barev? Může se o někom říct, že je slepý? A spadla Jana že židle? Poslechněte si to v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související