Jak se žije polárním zvířatům? Prohlédněte si fotogalerii

23. leden 2014

Čtvrtek 23. ledna byl, dá se říci, první mrazivý den letošní zimy. Proto jsme si v Klubu rádia Junior povídali o polárních zvířatech. Naším hostem byl RNDr. Miloš Anděra, zoolog Národního muzea.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o obyvatelích severního i jižního polárního pásma. Kromě toho, že jsou polární chlupáči bílí, aby splynuli s ledem a sněhem, má jejich srst vychytávky, z nichž se mnohé naučili i lidé. Duté chlupy jsou naplněny vzduchem, který nejen hřeje, ale drží zvířata nad vodou při plavání. Možná právě tento druh srsti inspiroval výrobce dutých vláken, která hřejí i lidi v bundách a spacích pytlech.

Polární zvířata mají menší uši a kratší ocasy, aby jim neomrzaly. V nohou mají také zvláštní zařízení, které zabraňuje ztrátě tepla. Je to tak zvaná protiproudová tepelná výměna. Cévy jsou blízko u sebe, teplejší krev od srdce vyrovnává teplotu chladnější krve, která se do srdce vrací.

Většina polárních zvířat už je tak uzpůsobena nejnepříznivějším životním podmínkám na Zemi, že už by v teplejších krajích nebyla schopna přežít.

Liška polární

Nevím, jestli se tulí tuleni, ale například tučňáci určitě ano. Tulení má odborný název: sociální termoregulace. Zvířata se v nejchladnějších dnech roku skutečně shlukují a přitulí k sobě a uprostřed skupiny zahřívají nejslabší jedince, převážně své potomky.

Tučňáci patagonští
Spustit audio