Jak si mezi sebou pomáhají zvířata a lidé?

5. leden 2014

V nedělním Klubu Rádia Junior s podtitulem „Pomožme si pomáhat“ jsme si povídali o tom, co to ta pomoc vlastně je, a také jsme se dozvěděli, jak například oslovit nevidomé lidi a poskytnout jim pomoc.

Dozvěděli jsme se, jak si navzájem pomáhají zvířata. Martin Hovorka, ředitel brněnské zoo, nám vyprávěl o vlkovi arktickém, kterého v Brně chovají, a o tom, jak smečce velí rodičovský pár.

Prozradíme vám ale i něco, na co se v Klubu Rádia Junior nedostalo. V přírodě je to tak zařízené, že když zahyne vůdčí samec, smečka se rozpadne a její členové si najdou jiné partnery, se kterými založí vlastní smečku.

Když ale pošel věkem vůdčí samec smečky, která žije v brněnské zoo, ostatní členové vlčí rodiny se nemohli nikam vytratit, a začalo se to na nich projevovat. V jednu chvíli, prý podle Martina Hovorky vypadali, jako by měli nějakou kožní nemoc. V zoologické zahradě si lámali hlavu, co se s jejich arktickými vlky děje. Až jim nakonec poradili odborníci ze zahraniční zoo, že je mají zkusit rozdělit, tak, jak by se to dělo v přírodě.

A skutečně, jakmile dostali vlci, každý svůj výběh, jejich zdravotní stav se rychle zlepšil a zvířata byla šťastná a spokojená.

Tak tohle v Klubu neuslyšíte, ale jinak se tam můžete třeba ještě dozvědět, jak si vzájemně pomáhají komby ušaté, aby založily rodinu, nebo jak a proč se rozhodla pomáhat režisérka Maria Křepelková.

Spustit audio