Jak soutěžit aneb 6 kroků k vítězství

1. duben 2015

I když se to zdá jako obrovský úkol, účast v soutěži ve skutečnosti není nic těžkého. Stačí postupovat podle našeho návodu. A pokud byste si chtěli povídání o soutěži raději poslechnout, máme pro vás audiomanuál.

1. Vytvořte tým!

Tým může být rodinný nebo třídní. Jeden člověk může soutěžit klidně za oba týmy.

Rodinný tým: Členů v týmu může být nejvýš 6, z toho maximálně 2 dospělí. A alespoň jeden člen týmu musí být ve věku od 3 do 12 let.

Třídní tým: Nejvyšší počet členů v třídním týmu je 34 žáků a 4 dospělí. Důležité je, aby třídní tým byl v roce 2016 nanejvýš v 5. třídě základní školy.

Až budete mít sestavený tým, vymyslete si herní týmové jméno, pod kterým budete soutěžit.

2. Zvolte si kapitána!

Každý rodinný i třídní tým musí mít svého velitele nebo kapitána (říkáme mu koordinátor). To je dospělák (starší 18 let), který tým vede. S ním bude Rádio Junior komunikovat a na jeho jméno a adresu taky pošleme případnou výhru :-)

Jeden koordinátor může vést maximálně jeden třídní a jeden rodinný tým.
Každý koordinátor by si měl přečíst podrobná Pravidla soutěže.

Pokud by se stalo, že v průběhu hry budete chtít koordinátora změnit, napište nám to na adresu radiojunior@rozhlas.cz a do předmětu mailu uveďte heslo Karel IV.

3. Registrujte se!

Do soutěže se musíte přihlásit, tedy registrovat. Uděláte to jednoduše tak, že vyplníte krátkou přihlášku. Do soutěže se můžete zapojit kdykoli v jejím průběhu, ale musíte se vždy napřed zaregistrovat.

4. Založte si kroniku!

Každý tým, který chce soutěžit o hlavní cenu (zájezd do Legolandu), si musí založit kroniku. Do ní si bude zaznamenávat celý průběh soutěže (budou tam odpovědi na soutěžní otázky, splněné úkoly, fotografie atd.).

Forma kroniky je na vás: může to být sešit, volné listy papíru, které pak svážete, nebo si ji můžete dělat i na počítači, jen ji pak pro nás vytisknete.

Na první straně kroniky představíte tým. Na poslední straně bude přehledný soupis měsíčních slov, odpovědí na měsíční otázky a čísla stran v kronice, na kterých najdeme splněné měsíční úkoly. Níže najdete tabulku k vytištění, která vám tohle vyplňování usnadní.

Kronika bude takový váš soutěžní deník, do kterého si budete psát např. i to, co se vám v průběhu soutěže přihodilo, a kterého se proto možná nebudete chtít vzdát. Nejlépe bude, když budete mít kroniky dvě (když si od kroniky zkrátka pořídíte kopii). Jednu si necháte a druhou nám na konci soutěže pošlete nebo donesete, abyste mohli být zařazeni do slosování o hlavní cenu. Z nejhezčích kronik pak uděláme výstavu v budově Českého rozhlasu.

5. Sledujte nápovědy ve vysílání a na webu!

Úkolem týmu je sbírat měsíční slova, odpovídat na měsíční otázky a plnit měsíční úkoly. Na začátku soutěžního měsíce (pozor – nekryje se úplně s měsícem kalendářním, viz podrobná Pravidla soutěže, bod 11) vyhlásíme měsíční otázku a měsíční úkol. Každý všední den získáte taky nápovědy, ze kterých si pak odvodíte měsíční slovo.

Ušoun Rušoun u zmenšeného modelu hradu Karlštejn

Všechno hezky pohromadě najdete i na našem webu v sekci Soutěže – každý měsíc se tam objeví nový článek označený názvem příslušného měsíce (např. Karel IV.: soutěžní zadání pro duben 2015).

Měsíční otázka: Každý měsíc se vás zeptáme na nějakou málo známou zajímavost ze života Karla IV. a vaším úkolem je zjistit odpověď.

Měsíční úkol: Vždy nějak souvisí s Karlem IV. anebo s maskotem Rádia Junior Ušounem Rušounem. Splnění soutěžního úkolu tým prokáže fotografií nebo obrázkem.

Měsíční slovo: Správně ho určíte díky denním a týdenním slovům.
Denní nápovědy uslyšíte od pondělí do čtvrtka ve vysílání. Každou nápovědu budeme opakovat nejméně 3x denně, ale kdybyste ji přece jenom propásli, nic se neděje. Najdete si v našem audioarchivu Klub Rádia Junior a tam si můžete nápovědu poslechnout zpětně.

Páteční nápověda bude jen na webu. Může to být křížovka, obrázek nebo písnička, které vám napovědí denní slovo.

Abyste si uměli představit, jak takové denní nápovědy budou vypadat, připravili jsme pro vás vzor. Podívat se na něj můžete po kliknutí sem. A pomoci vám může taky grafický plán hry.

6. Pošlete nám správné odpovědi a řešení!

Je jen na vás, jestli chcete soutěžit o měsíční ceny nebo jen o cenu hlavní nebo o všechny. Klidně můžete soutěžit o cenu každý měsíc a pak ještě o cenu hlavní.

Legoland v Německu

Chcete soutěžit o měsíční ceny?
Tým, který chce soutěžit o měsíční cenu, nám vždy pošle správnou odpověď na měsíční otázku a znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu mailu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Termín, do kdy máte odpověď poslat, vám každý měsíc sdělíme ve vysílání a v měsíčním článku na webu.

Chcete soutěžit o hlavní cenu?
Tým, který chce soutěžit o hlavní cenu, si musí vést kroniku a do ní zaznamenávat odpovědi na měsíční otázky, splněné měsíční úkoly a měsíční slova.

Měsíční slova pak na konci soutěže (v květnu 2016) vyměníte na speciální webové stránce za jiná slova – to už budou slova z hlavní tajenky.

Ale pozor! Slova dostanete na přeskáčku! S určením správného pořadí slov bude muset pomoci dospělák v týmu. Půjde na web Radiožurnálu (to je stanice Českého rozhlasu, takový velký brácha Rádia Junior) a v rubrice Kvízy si najde každý měsíc jeden kvíz označený obrázkem Ušouna. Když kvíz vyplní správně, dozví se pořadí měsíčního slova.

Takhle poskládáte 14 slov hlavní tajenky do správného pořadí. Hlavní tajenka je vlastně otázka, na kterou musíte odpovědět. Nápovědou vám může být ilustrační obrázek k soutěži. Otázku i odpověď si zapíšete do kroniky.

Kronika pak tedy bude obsahovat: 14 odpovědí na měsíční otázky, 14 splněných úkolů, 14 měsíčních slov, hlavní tajenku/otázku a odpověď na ni. Na poslední stranu kroniky vlepíte a vyplníte následující tabulku.

Ilustrační obrázek hry

Takhle kompletně vyplněnou kroniku nám pak pošlete na adresu:
Rádio Junior
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

Nebo ji můžete donést osobně na podatelnu Českého rozhlasu, která sídlí ve vchodu Římská 13 na Praze 2.

Kroniku nám musíte stihnout doručit do půlnoci 3. června 2016. V úterý 7. června 2016 za účasti notáře vylosujeme vítěze hlavní ceny – tedy jeden rodinný a jeden třídní tým, který pojede do Legolandu. Hlavní cenu do soutěže věnuje Student Agency.

Moc vám všem držíme palce! :-)

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video