Jak vybrat snowboard pro dítě? Flat prohnutí pomůže udržet stabilitu, radí snowboardista

11. prosinec 2023

Jsou pro děti jednodušší lyže, nebo „prkno“? A musíte nejdřív umět na lyžích, abyste mohli vyrazit na snowboard? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Roman Blažek, snowboardista, který snowboardová prkna i vyrábí. S moderátorem Jirkou Kohoutem probrali, jak správně vybrat snowboard pro dítě i jak se snowboardingem začít.

Zakořeněný omyl

Lyžování a snowboarding jsou dvě různé disciplíny, i když se může zdát, že jedna na druhou navazuje. „Ve veřejnosti je zakořeněno, že se dítě musí prvně naučit na lyžích, a až bude umět dobře na lyžích, tak mu dovolíme jako odměnu snowboard,“ říká Roman.

Snowboard by ale neměl být za odměnu a děti se na něm mohou učit klidně i od tří let. Zvládnout ho totiž bývá mnohdy jednodušší, než si osvojít lyžování. „Dnes se to dá s dobrým instruktorem na dobrém prkně naučit za 2 dny,“ překvapuje Roman.

Malé děti mohou na snowboard vyrazit, aniž by se předtím učily na lyžích

Správný výběr snowboardu

Pro začínající snowboarďáky je důležité především správně zvolené prkno, které odpovídá váze i výšce. „Doporučuji vybrat snowboard dostatečně měkký s vykrojením pro začátečníky,“ radí Roman. Měkký proto, aby nebyl na děti moc těžký. Malí začátečníci by si taky měli pořídit prkno flatové, což znamená, že snowboard je téměř plochý, bez prohnutí. To ho dělám stabilním a dokáže dětem odpustit začátečnické chyby.

Ke snowboardingu patří i správný výběr boty a vázání. „Odpovídající vázání, pokud možno s velkými pumpami odpovídajícími té botě, aby si dítě v rukavicích bez problému prkno na noze utáhlo,“ vysvětluje. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani přilbu, brýle a kvalitní nepromokavé oblečení.

Jak probíhá dětský výcvik na snowboardu, a kdy můžete vyrazit na sjezdovku? I to se dozvíte, když si pustíte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , bva
Spustit audio

Související