Jak vzniká animovaný film

4. březen 2013

V pondělním vysílání Rádia Junior jsme se pod lupou podívali na to, jak vzniká animovaný film. Do studia přišel Michal Žabka, režisér nového filmu Čtyřlístek ve službách krále.

Animovaný film se od toho, ve kterém hrají živí herci, liší tím, že v něm účinkují loutky nebo kreslené figurky či předměty. Třeba skoro všechny večerníčky jsou animované.

Tato filmová technika se za poslední léta velmi změnila. Dřív se animovaný film dělal tak, že výtvarník rozkreslil pohyb postaviček na mnoho obrázků a ty se pak jeden po druhém nasnímaly na jednotlivá okénka filmového pásu. Při promítání pak za jedinou vteřinu proběhlo před očima diváků 25 takových okének a touto rychlostí vznikl dojem, že se obrázek hýbe.

Film Čtyřlístek ve službách krále už ale vznikal v počítači, kde se vše upravovalo digitálně. Pro Michala Žabku byla práce na filmu o Čtyřlístku radostí, protože tuto partu šikovných kamarádů má rád od dětství. Svůj první komiksový příběh o Fifince, Bobíkovi, Myšpulínovi a Pinďovi dostal, když mu zubař vytrhl zub.

Filmoví hrdinové na plátně samozřejmě mluví a natočení jejich hlasů nebylo vůbec jednoduché. Nejdřív herci namluvili své dialogy nanečisto, ještě než se začal film točit. Tomu pak animátoři přizpůsobili otvírání úst jednotlivých postaviček. Když byl film hotový, namluvili herci své dialogy ještě jednou a tentokrát už se strefovali kresleným figurkám přesně do pusy, podobně, jako při dabingu.

V každém filmu je také mnoho zvukových efektů, které se musí udělat uměle. Při natáčení Čtyřlístku ve službách krále bylo nejtěžší najít správný zvuk pro autíčko čtyř hlavních hrdinů. Filmaři nakonec našli staré auto a vrčení jeho motoru natáčeli na letištní ploše.

Moderoval Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio