Jak vznikl pozdrav "ahoj"?

23. listopad 2015

V rubrice "Zapiš si to za uši" si povídáme o zdravení a o pozdravech. Když se lidé zdraví, je to vždycky hezčí, než když se na sebe ani nepodívají, mračí se a mlčí. Zdravení každému zpříjemní den. Popřáli jste dneska rodičům dobré ráno? A jak se lidé zdraví v Africe nebo v Mongolsku? Pozdravy vás provede Jana Rychterová.

Jak se lidé nejčastěji zdraví a proč si podávají ruce?

Zdravíme se nejenom s lidmi, které už známe, ale třeba i s těmi, které vidíme poprvé. Pozdrav je první kontakt, první setkání. Na něm záleží, co si o nás budou noví lidé myslet. To, že se pozdravíme slovy, to je jasné. Ale často je k tomu přidaný nějaký pohyb. Když se nechtějí jen tak minout, podají si ruku. Pravou ruku. Tenhle zvyk prý pochází z doby, kdy u sebe muži nosili zbraně. Podáním ruky ukázali, že nechtějí druhému ublížit, že v ruce nedrží zbraň.

Ruce

Jaká jsou pravidla zdravení ve společnosti?

Kdy ještě je dobré, abyste pozdravili jako první? Třeba když ráno přijdete do třídy. Když potkáte paní učitelku nebo pana učitele. Když přijdete do jídelny nebo do restaurace. Když někomu něco chcete říct a zrovna jste přišli, je dobré nejprve pozdravit. Když vejdete do výtahu.

Jak se zdraví Eskymáci?

Na severu Kanady, v Grónsku a na Aljašce žijí Eskymáci – Inuité. Zdraví se tak, že se dotknou jeden druhého nosem. A nejen dotknou, jejich nosy se o sebe pěkně otřou. Zdraví se tak v rodině, ale pozdravit se takhle můžou i cizí lidé.

Iglú

Jak vznikl pozdrav "ahoj"?

Lidé si vyprávějí jednu pověst, která ale zřejmě vůbec není pravdivá. Pozdrav „ahoj“ prý vznikl ve středověku, kdy se na mořích plavila spousta pirátských lodí. Kapitáni těch obyčejných lodí prý přemýšleli, co by na piráty mohlo zabrat. Někdo si všiml, že piráti se často křižovali a modlili, vypadalo to, že jsou velmi zbožní. A tak někoho napadlo, že uvítá piráty výkřikem AHOJ, což měla být zkratka latinského „Ad honorem Jesu“, tedy „K poctě Ježíše Krista“. A od té doby se prý všichni zdravili tímhle pozdravem – Ahoj!, asi doufali, že se piráti začnou modlit a nebudou útočit.

Jak se lidé zdraví ve vzdálených zemích?

Ve většině afrických zemí se lidé při pozdravu obejmou. Ale nikdy se nedotýkají tvářemi, polibky si při pozdravu posílají jenom vzduchem. Jedním ze způsobů, jak se lidé zdraví v Tibetu, je, že si přiloží ucho na ucho. A chvíli poslouchají. V Číně, ale i v ostatních asijských zemích, se lidé uklánějí. Taková malá poklona dává najevo, že si druhého vážíte, že ho berete vážně.

africké děti - rozesmátí chlapci
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video