Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně

23. květen 2014

Zajímá vás životní prostředí, které je okolo nás? A víte, co jsou to kyselé deště? Prozradí vám to Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka.

Tuhle navečer jsem nenápadně vykukovala z jedné knížky, co ležela na stole u jednoho z mých kamarádů (jmenuje se Jirka). V tom někdo zazvonil. Byla to maminka Elišky, která je Jirkova spolužačka.

Maminka vypadala ustaraně. Přišla si půjčit teploměr, protože svůj nemohla v tom rozčilení najít. A rozčilená byla proto, že Eliška prý hicovala, neboli byla rozpálená horečkou. Těžko se jí dýchalo a dokonce prý, jak se svěřila její vyděšená maminka, mluvila z cesty.

Ta holka říká cosi o konci světa, o betonové džungli, o potopě, kapajícím kohoutku a taky o velikém suchu. Chci nehlučnou městskou klimatizaci, šeptá, pak chytne maminku za ruku a varuje: Mami, a ještě pozor na kyselé deště! Načež dodá: Čtyři dny bez vody a je s námi konec, maminko, a my splachujeme záchod pitnou vodou, chápeš to?

Já vím, paní Svobodová, řekl Jirka sousedce zkroušeně, co vaší Elišce je. Prohlíželi jsme si knížku z Arniky Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně. Eliška se nejdříve smála, co je to za nesmysly. Tak jsem schválně vybíral ty nejstrašidelnější informace a zprávy, například co jsou nonylfenoly nebo dichlordifenyltrichlorethan, za který dostal v roce 1939 Švýcar Hermann Müller Nobelovu cenu, ale před třiceti lety se ukázalo…

Jaký dichlor difen?.. Přece dichlordifenyltrichlorethan, neboli DDT, vykřikl Jirka. Popadl knížku Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně a se slibem: Jdu k Elišce a dám to do pořádku, vyběhl z bytu.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video