Jaké znáš druhy první pomoci?

3. květen 2016

Jsou tři druhy první pomoci: technická, základní a odborná.

TECHNICKÁ PRVNÍ POMOC spočívá v tom, že je zapotřebí nejdřív odstranit příčinu úrazu a je nutné vytvořit základní podmínky pro poskytnutí první pomoci. To znamená např. vytáhnout zraněného z auta, tonoucího z vody, vypnout elektrický proud, když je to nutné, a také zajistit bezpečnost všech zúčastněných, včetně své, třeba položením výstražného trojúhelníku na silnici nebo přesunem na bezpečnější místo. Pak se teprve začne se základní první pomocí, např. ošetřováním zraněných. Ale pozor: postiženého přesouváme nebo s ním hýbeme jen kvůli bezpečnosti, protože v mnoha případech se se zraněným hýbat nesmí, např. při poranění páteře.

ZÁKLADNÍ PRVNÍ POMOC poskytuje kdokoli, tedy neodborník, třeba za pomoci různých pomůcek nalezených v okolí. Při zlomenině ruky nebo nohy lze využít k jejímu znehybnění třeba rovné větve stromu nebo i hokejku místo dlahy nebo jiné zdravotnické pomůcky anebo šátek k jejich připevnění místo obvazu. Součástí základní první pomoci je přivolání odborné pomoci – záchranky, hasičů nebo policie. U vážnějších případů je zapotřebí pečovat o postiženého bez přerušení až do příjezdu odborné zdravotnické pomoci.

ODBORNOU PRVNÍ POMOC zajišťují zdravotníci za pomoci léků, přístrojů a odborných výkonů. Její součástí je odborně zajištěný převoz postiženého do nemocnice sanitkou nebo i vrtulníkem.

Důležitá jsou telefonní čísla, kam v případě problému volat:

150 jsou hasiči. Nula připomíná rybník s vodou, tak si to snáz zapamatujeme.
155 je rychlá zdravotnická pomoc, tedy sanitka. Pětka na konci čísla připomíná invalidní vozík, což nám připomene i lékařskou pomoc.
158 je číslo na policii. Osmička na konci nám připomíná policejní pouta.
A pokud si ani to nezapamatujete, je tu číslo 112, kde vám také pomohou a přepojí na odborníky.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video