Jakob Bro: Hudba vzniká, když máte hodně svobody

Hlavním protagonistou květnového Jazz Profilu byl dánský kytarista Jakub Bro. Poslechněte si výběr z jeho diskografie.

Jakob Bro se narodil 11. dubna roku 1978 na předměstí Aarhusu do učitelské rodiny. Jeho máma učila také pomocí muzikoterapie mentálně znevýhodněné děti, jeho táta vedl ve volném čase školní big band.

„Měli jsme tedy doma hudební místnost s nejrůznějšími nástroji: trombonem, saxofony. Měli jsme trubky, což byl hlavní nástroj mého otce, klavír, basu nebo kytaru. A velkou knihovnu s notami skladeb od Duka Ellingtona, Counta Basieho nebo Glenna Millera. Otec měl také obsáhlou sbírku desek, jeho největšími miláčky byli trumpetisté Louis Armstrong, Palle Mikkelborg a Miles Davis nebo zpěvačka Billie Holiday. S touto hudbou jsem vyrůstal a cítil jsem po svých rodičích vášeň pro hudbu,“ vzpomíná na své dětství Jakob, který si prý už jako batole obzvláště oblíbil tamburínu.

Pak šel dál v šlépějích svého otce, učil se hrát na trubku, až do svých dvanácti let, kdy poprvé slyšel hudbu Jimiho Hendrixe a zamiloval se do kytary. Studoval na kodaňské Rytmisk Musikkonservatorium a později i na bostonské Berklee College of Music a newyorské New School for Jazz and Contemporary Music.

Jeho zručný přístup k improvizaci a skupinové souhře zaujal nejednoho slavného newyorského hudebníka. I během svého působení za velkou louží však neztratil kontakt s dánskou scénou a udržoval si kontakt s okruhem muzikantů, s nimiž rád opakovaně spolupracuje. Jeho angažmá na domácí scéně se přitom nikdy neomezovala jen na jazz, obzvláště tíhne k avantgardě, ovšem byl třeba i jedním ze zakládajících členů indie rockové kapely I Got You On Tape.

„Hudba vzniká, když máte hodně svobody a lidé pak mohou být sami sebou. Je důležité si navzájem naslouchat a prostě být v daném okamžiku, dýchat jako kolektivní organismus. Tak se pro mě hudba stává zajímavou,“ nechal se slyšet v jednom z rozhovorů. Zároveň říká: „Moje skladby jsou téměř jako písně. Ovšem v prostoru, který vytvořím pomocí melodie, se může dít spousta věcí. Do svého slovníku neustále přidávám nové hudební vrstvy.“

Poslechněte si, jaké výsledky přinesla tato východiska jeho sólovým nahrávkám nebo těm s dánskou kapelou Bandapart, s legendami Tomaszem Stańkem, Lee Konitzem, Billem Frisellem, Palle Mikkelborgem nebo třeba s dánským producentem elektronické hudby, Thomasem Knakem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.