Jarními kilometry proti trudomyslnosti. Ve Velkých Hamrech pořádají pro seniory symbolické závody

Dobrou náladu teď senioři potřebují více než roušky nebo vitamíny. To si myslí vedení domova důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Zahrada domova v podhůří Jizerských hor se proto proměnila v symbolické závodiště a senioři vyrazili na první etapu klání s názvem Sto jarních kilometrů.

Stejnojmennou akci mnozí z nich znali z minulého režimu. Ta současná má za úkol hlaně zvednout náladu. S francouzskými holemi, s chodítkem, pešky nebo na vozíčku - je jedno jak, ale jde o to se zapojit. Pochodovala i paní Hana Homoláčová, která byla nadšená, že nemusí byt zavřená na pokoji a dívat se na zprávy v televizi.

„Celý život jsem neposlouchala dechovku, teď poslouchám Šlágr, zazpívám si a na všechno zapomenu. Úžasné, vždycky nějakou takovouhle blbost, jak se řekne, vymyslí a je to ohromná legrace, zdvihne to náladu a je to takové veselejší,“ komentovala Hana Homoláčová.

Dobrou náladu teď senioři potřebují víc než roušky. V domově důchodců ve Velkých Hamrech pro ně proto pořádají různé akce

A co říkal na zábavný program - byť s rouškami a povinnými rozestupy - další z obyvatel hamerského domova, pan Jiří Šimánek? „Jinak by tady chcípl pes. Je moc dobré, že se něco takového se dělá. Já vždycky rád všude chodil, ale s tímhletím drakem, co teď vypustili, jsem nešťastný,“ pochválil akci Jiří Šimánek.

Koronaviru alias vypuštěného draka se pan Šimánek nebojí. Kdyby mohl z areálu, běhal by po Jizerských horách jako obvykle. Ne všichni mají ale takový přístup, někteří senioři mají z případné nákazy až panický strach. Ředitel domova Čestmír Skrbek se proto se svým týmem od začátku karantény snaží seniorům zvedat náladu a posílit tak jejich imunitu.

V domově pro senioři ve Velkých Hamrech budou symbolicky závodit každý týden

„Nebylo to vůbec jednoduché, není to ani teď jednoduché. Ze začátku bylo těžké je vůbec přesvědčit o tom, že to není takový velký problém, že by se toho nemuseli tolik bát. Museli jsme tady nastavit interní program bez návštěv,“ přiblížil situaci v těžkém období ředitel domova.

Uzavírat se před světem - tak někteří senioři reagovali - proto se je snaží sestřičky vylákat právě třeba na sbírání jarních kilometrů. „Myslím si, že jsme je nepřesvědčili úplně o tom, že se nic neděje. Oni jsou v kontaktu se svou rodinou a o ty mají největší strach,“ doplnil Čestmír Skrbek. Pochod zahradou domova bude ve Velkých Hamrech každý týden.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související