Je cholesterol strašák, nebo pomocník?

Cholesterol je něco, čeho se lidé bojí, jako vy třeba strašidla ve tmě. Tak co to vlastně je a máme se ho bát?

Ony jsou ty cholesteroly vlastně dva. Jeden je hodný a druhý zlý. Naše tělo si ho jednak samo vyrábí a také ho přijmeme v jídle. Ten zlý cholesterol na nás číhá hlavně v tučném jídle.

Takže kdo si potrpí na fast fůd, tlustě namazaný krajíc máslem nebo bůček k obědu, ten dá svému tělu docela zabrat. Zvlášť pokud se nerad hýbe. Kdo se totiž láduje nezdravým jídlem a necvičí, může se mu stát, že se zlý cholesterol usadí v jeho cévách, kudy proudí krev.

Představte si vaše cévy jako potrubí, ve kterém se postupně usazují nečistoty, a to tak dlouho, až se trubka úplně ucpe. Víte co se stane? Taková trubka praskne. Podobné je to s naším tělem, ucpané cévy také nepracují, jak mají. Tak tenhle cholesterol je opravdovým strašákem.

Céva zúžená aterosklerotickými pláty

Na druhou stranu, bez hodného cholesterolu, by se naše tělo neobešlo. Cholesterol totiž pomáhá rozpouštět některé vitamíny, tak aby je naše tělo mohlo využít. Hodný cholesterol si také můžete představit jako cihly, které se používají například při stavbě nervových buněk.

Skoro se mi zdá, že bychom o cholesterolu mohli říct to, co o ohni. Že je to dobrý sluha, ale zlý pán. Držte ho tedy pod kontrolou sportem a nepříliš tučným jídlem.

A pro jistotu si to ještě zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video