Je správné, že se oblečení točí, říká slavná návrhářka Nademlýnská. Miluje pařížské sekáče

13. listopad 2022

Co je to udržitelná móda? Proč chodit do second handu, jak to vypadá na módní přehlídce a kdy se Klára Nademlýnská potkala s Madonnou?

Totál Talkshow se tentokrát vydalo na módní mola. Denisa a Viki si do studia pozvaly módní návrhářku Kláru Nademlýnskou, aby od ní zjistily něco o módních přehlídkách v Paříži, kde se potkala i se zpěvačkou Madonnou.

Méně, ale kvalitně

Klára se zajímá i o takzvanou udržitelnou módu. Její oblečení se vyrábí v menších počtech a vysoké kvalitě. Déle tak vydrží. Má ráda, když se oblečení „točí“ a lidé si ho vyměňují, pokud už ho nechtějí nosit. Je to lepší, než ho vyhodit.

Sama si oblíbila francouzské second handy (tedy obchody s použitým oblečením) v Paříži. Nikdy z nich neodejde s prázdnou.

Pečujte o něj s láskou

„Není jednoduché, aby oblečení přežilo roky. Musíme se o něj starat,“ připomíná. Důležité je tedy věci správně skládat nebo věšet na ramínko, aby se nepomačkaly. Po vyprání bychom je neměli nechávat dlouho ležet v pračce. Jinak se v nich polámou vlákna a nezachrání to ani žehlení.

A co slavná návrhářka radí nejen milovníkům módy? „Ať je každý sám sebou. Ať se tím, co vidí okolo sebe, jenom inspiruje, ale zachová si svůj vlastní image.

V Totál Talkshow se podíváme i do jednoho českého second handu a zjistíme, kolik textilního odpadu vyprodukujeme, a jak to můžeme změnit. Jen si to poslechněte.

Pořad si můžete živě i ze záznamu pustit na webu Rádia Junior a audioportálu mujRozhlas

autoři: Denisa Kimlová , kpe
Spustit audio

Související