Je to zelené a není to. Co je to?

11. leden 2013

Knižní záložka si vyzkoušela hádanky. Přečtěte si 111 příběhů s hádankou.

Milí kluci, holčičky a holky, zas je tady pátek, bláznů svátek a v pátek na vás jak známo ťuká vaše knižní záložka. Dnes mávám z knížky, kterou napsala a nakreslila Olga Hejná a vydal Albatros. Ta knížka se sice jmenuje 111 příběhů s hádankou, ale ty příběhy jsou krátké, každý sotva na půl stránky, a tak není divu, že na zadní straně titulu čteme: Knížka pro děti, jejich rodiče i prarodiče.

To proto, že dětem, které ještě neumějí moc číst, z ní může tatínek nebo babička číst před spaním a děti třeba nemusí tu hádanku, kterou příběh skrývá, vyluštit hned - můžou o ní přemýšlet než usnou a ráno při snídani pak všechny překvapí správnou odpovědí. Některé ty příběhy se vás snaží nachytat, jako ten o strejdovi, který škádlí Lízu, že neumí počítat, a rovnou si ji vyzkouší: Schválně, jestli spočítáš, kolik druhů ptáků budu jmenovat, řekne, a pokračuje: Vlaštovka, jiřička, kos, straka, sova, sojka a netopýr, Sedm, vykřikla Líza, a strejda se jí smál. Víte proč?

To byl úkol číslo osmnáct, a ještě těžší je osmdesátý sedmý, ve kterém se babička ptá: Je to zelené a není to. Co je to? Pokud to nevíte (a pokud bezradně vrtí hlavou i dospělí kolem vás), můžete se podívat až na konec té bezvadné knížky 111 příběhů s hádankou, kde najdete řešení. Zkuste ještě chvíli přemýšlet: Je to zelené a není to. Co je to?

Mezitím se mi knížka otevřela u příběhu Sestřenice Eliška a já si vzpomněla na říkanku, která může existovat jenom v češtině. Dávejte pozor: Nesnese se se sestrou, snese se se sestřenicí. Málem bych zapomněla na vyluštění babiččiny hádanky: Je to zelené a není to - co je to? Co asi, samozřejmě vodník!

Na shledanou příště se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video