Kamarádi ve škole. Někdy možná trochu problém

20. únor 2017

Lidé jsou různí. Jeden je takový, druhý je makový a třetí třeba povidlový. A někdy si ty náplně v jedné buchtě moc nerozumí.

Každý se s tím v životě setká - ostatní jsou jiní než vy. Tváří se nafrněně, neberou vás, nechtějí s vámi kámošit a vy si připadáte jako jediný plyšák mezi samými auťáky. Hlavu vzhůru, dá se to změnit a hlavně – není to vůbec navždy! Každý z nás totiž někam patří… jen někomu trvá déle, než si to svoje konečně najde.

Anežčin problém

Anežka má problém s kamarádkami: „Já moc nejím maso a ony říkají, že musím. A ještě říkaly, že když ukážou prstem, tak já musím jít hnedka pryč.“

„Je důležité se postavit tomu, když je na nás někdo takhle zlý. A nedat najevo strach. Můžeš říct něco, co by těm holkám ukázalo, že se jich nebojíš a že si budeš dělat, co chceš. Já bych si zkusila s mamkou vymyslet nějakou odpověď nebo průpovídku. Něco, co je takzvaně „setře“. Ty holky musí mít pocit, že je ti úplně jedno, co si myslí,“ radí Anežce psycholožka Bára.

Kamarád mě ignoruje

„Můj kamarád mě někdy ignoruje. Když mu něco říkám, jako kdybych tam nebyl. Furt mě neposlouchá. Když na něj zaklepu, řekne mi třeba, proč na něj sahám,“ říká další z našich posluchačů.

Psycholožka Bára odpovídá: „Zkusila bych si s ním promluvit ve chvíli, kdy vám to funguje. Kdy máte nějakou dobrou chvíli. Říct mu: ‚Hele, já jsem rád, že jsi můj kamarád, ale občas je mi docela líto, jak se ke mně chováš. A když ti něco chci říct, tak mě ignoruješ.‘ Ale musí to být ve chvíli, kdy máte tu kamarádskou chvíli, kdy se bavíte. Aby byl přístupný se o tom bavit.“

Pokud se s něčím podobným také potýkáte, nebojte se! Žádný problém není tak velký, aby se nedal překonat. Pusťte si Klub Rádia Junior s naší moderátorkou Romčou a psycholožkou Bárou a nezapomeňte, že na světě je krásně! Celá redakce Rádia Junior vám fandí! A náš Ušounek samozřejmě nejvíc :-) .

Spustit audio