Karel IV.: soutěžní zadání pro červen 2015

1. červen 2015

Otázka, úkol a týdenní nápovědy pro měsíc červen 2015.

K měsíčnímu slovu se dostanete pomocí týdenních slov:

1. týden: __ __ __ __ __

2. týden: __ __ __ __

3. týden: __ __ __

4. týden: __ __ __

5. týden: __ __ __ __

Otázka měsíce června 2015:
Matka Karla IV. Eliška Přemyslovna pocházela, jak je z jejího jména patrné, z českého královského rodu Přemyslovců. Když ji provdali za Jana Lucemburského, bylo jí 18 let a Janovi 14. Dřív nebyly sňatky takhle mladých nevěst a ženichů ničím neobvyklým. V té době ovšem nešlo o lásku, ale především o spojení různých území, která patřila rodu nevěsty a rodu ženicha. Jan se tak díky sňatku s Eliškou stal českým králem. Kolikátým českým králem byl Jan Lucemburský, otec Karla IV.?

Úkol měsíce června 2015:
O rodičích našeho rozhlasového strašidla Ušouna Rušouna vůbec nic nevíme. Zato víme, že má spoustu kamarádů – strašidel. Vaším úkolem měsíce června 2015 je uspořádat strašidlácké setkání a nafotit nebo nakreslit Ušouna na strašidelném karnevalu. Fotografii nebo obrázek pak pochopitelně vlepte do kroniky.

Páteční nápovědy pro týdenní slovo (objeví se zde vždy v pátek ráno):

Pátek 5. června 2015

Poslechněte si písničku. I v ní najdete nápovědu pro týdenní slovo.

Pátek 12. června 2015

V Českém rozhlasu je výtah, kterému se říká páternoster. Je to ten výtah, který jezdí na webu Rádia Junior. Na rozdíl od běžných výtahů s jednou kabinou jezdících jen nahoru a dolů, páternoster je tzv. oběžný výtah. Má 18 kabin, které jezdí mezi osmi stanicemi stále dokola. Je to nejstarší fungující oběžný výtah v naší republice. Za čtyři roky bude v ČRo sloužit plných 100 let. Kabiny si můžeme představit jako korálky na šňůrce nebo jako korálky modlitebního růžence. Ostatně jedna modlitba souvisí s jeho jménem. Latinsky je její název Pater noster. Český název této modlitby je nápovědou pro týdenní slovo.

Pátek 19. června 2015

Rádio Junior, páternoster

Piktogram je znak. Většinou jde o zjednodušený a někdy dokonce po celém světě srozumitelný nákres nějaké věci. Může to být třeba i dopravní značka. Nápovědou pro týdenní slovo je tento piktogram:

Pátek 26. června 2015

Piktogram

Vylušti tajenku křížovky a máš týdenní slovo. Tajenku tvoří první písmena slov.

Může vyletět do vesmíru i vypadnout tenistovi z ruky.
Může pozorovat svět i utéct pletařce při pletení svetru.
Může chtít princeznu nebo být vypuštěn při větrném počasí na nebe.
Může to být číslice i zub moudrosti.
Je to část končetiny živočichů nebo spoj potrubí.
Jednu chytá kočka, druhou člověk.
Říká se tak tramvaji i energii.
Jedny slouží ke stříhání, druhé k přeskočení překážky.

Pátek 3. července 2015

Každý den po velké pohádce vysílá Rádio Junior pořad Kolíbanky. Jsou to ukolébavky a písničky na dobrou noc české, moravské, slezské i z opačného konce světa, které posluchačům představují Pohádková babička nebo Pohádkový dědeček. Následující kolíbanka je poslední nápovědou tohoto týdne.

Utekly vám pondělní, úterní, středeční nebo čtvrteční nápovědy? Poslechněte si je v Klubech Rádia Junior, které najdete v iRadiu.

Jak se zapojit do soutěže o měsíční cenu?

Pokud chcete soutěžit o měsíční cenu, tedy o cenu měsíce června, pošlete správnou odpověď i znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz nejpozději do pondělí 6. července 2015 do 23 hod. 59 min. Do předmětu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Připomínáme, že abyste se soutěže mohli zúčastnit, musíte být zaregistrovaní.

O co soutěžíme tento měsíc?

- Muzeum Karla Zemana věnovalo pro třídu a pro rodinu prohlídku expozice a následnou plavbu lodí Elektronemo po Čertovce

- pro třídu i pro rodinu máme knihu Moje hrady a zámky od Mladé fronty
Po velmi úspěšných interaktivních knihách Můj prázdninový deník a Moje rodinné album tentokrát nabízí autorka rodičům a dětem, aby si udělali výlet na čtyři významné historické památky České republiky – hrad Karlštejn, město a zámek Telč, hospital Kuks a klášter v Kladrubech. V knize, která má formu deníku, čekají na děti základní informace, ale hlavně velké množství neotřelých úkolů, které jim pomohou vytvářet si kladný vztah k jednotlivým památkám, ale i k historii jako takové. Po vyplnění, vystříhání, nalepení a vybarvení jim zůstane krásná upomínka na zajímavé výlety.

Plavba lodí Elektronemo po Čertovce

- od Albi máme pro třídu set her na přestávky i jako zpestření výuky (Ubongo, Veselá farma, Athéna) a pro rodinu Kouzelné čtení a knihu Atlas světa

Moje hrady a zámky

- koordinátor vítězného třídního týmu od nás dostane digitální rádio

Kouzelné čtení

Digitální radiopřijímač
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video