Karel IV.: soutěžní zadání pro duben 2015

6. duben 2015

Otázka, úkol a týdenní nápovědy pro měsíc duben 2015.

K měsíčnímu slovu se dostanete pomocí týdenních slov:

1. týden: __ __ __ __ __ __ __ __

2. týden: __ __ __ __ __ // __ __ __ __ __ __ __ __

3. týden: __ __ __ __ __ __

4. týden: __ __ __ __ __ __ __

Otázka měsíce dubna 2015:
Karel IV. dostal při křtu jiné jméno, teprve v sedmi letech přijal jméno Karel, podle svého kmotra. Při jakém církevním obřadu? Chceme vědět, jak se tento obřad nazývá. Odpověď vepište do kroniky.

Úkol měsíce dubna 2015:
Pořiďte si Ušouna Rušouna a celý váš rodinný tým nebo celou vaši třídu i s paní učitelkou nebo s panem učitelem s ním vyfotografujte. Pokud našeho plyšového maskota ještě nemáte, vyrobte si ho – namalujte, ušijte, vymodelujte… Jeho podobu najdete na našich webových stránkách. Vaší fantazii se meze nekladou. Fotografii pak vlepte do kroniky.

Páteční nápovědy pro týdenní slovo (objeví se zde vždy v pátek ráno):

Pátek 10. dubna 2015: Jaký druh houby je na obrázku?

Pátek 17. dubna 2015: Dnešní nápovědu si musíte poslechnout :-)

Logo

Pátek 24. dubna 2015: Nápovědou pro týdenní slovo je tajenka v křížovce.

Pátek 1. května 2015: Dnešní nápovědu si musíte poslechnout :-)

Tajenka v křížovce je nápovědou pro týdenní slovo

Utekly vám pondělní, úterní, středeční nebo čtvrteční nápovědy? Poslechněte si je v Klubech Rádia Junior, které najdete v iRadiu.

Jak se zapojit do soutěže o měsíční cenu?

Pokud chcete soutěžit o měsíční cenu, tedy o cenu měsíce dubna, pošlete správnou odpověď i znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz nejpozději do pondělí 4. května 2015 do 23 hod. 59 min. Do předmětu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Připomínáme, že abyste se soutěže mohli zúčastnit, musíte být zaregistrovaní.

O co soutěžíme tento měsíc?

Každé dítě v soutěžním týmu, kterému je od 3 do 12 let, od nás dostane plyšového Ušouna! A těšit se můžete i na ceny od našich partnerů, čtěte dál :-)

Dárek pro rodinné týmy:
dárkový kupón na knihy v hodnotě 1000 Kč od nakladatelství Šulc-Švarc, které vydává českou literaturu

Máme pro vás celou hromadu Ušounů!

Dárek pro třídní týmy:
koordinátor třídního týmu od nás dostane digitální rádio a celému třídnímu týmu pošleme balíček knih od nakladatelství Šulc-Švarc:

Poukázka na knížky od nakladatelství Šulc-Švarc

Hádanky a luštěniny od Jiřího Žáčka
V knize najdete nejlepší Žáčkovy hádanky, hlavolamy, vtipné rébusy, hříčky se slovy a různé zábavné luštěniny. Jsou to hádanky velmi důmyslné, cvičí postřeh a bystří rozum. Bohatě výtvarně vypravená kniha je vtipná a veselá a malé čtenáře naučí, jaké skryté významy mohou mít věci a jevy, které je obklopují.

Abeceda – domácí slabikář od Jiřího Žáčka
Domácí slabikář, který provede malé čtenáře celou abecedou. Vše ze světa přírody a lidí, co kdo dělá a co kdo umí. Tak se dá každé písmeno dobře poznat a zapamatovat v básničkách, říkankách, hádankách i podle barevných obrázků Olgy Ptáčkové.

Jiří Žáček: Hádanky a luštěniny

Rozumbrádkové od Lukáše Fišera
Knížka pro chytré děti, 1. díl
Tři kamarádi Vtipálek, Hlavěnka a Mudra žijí v horském údolí rozumbrádků, kam nevedou žádné cesty. Ruzumbrádkové nade vše milují hádanky a jejich rozmanité příhody vždycky nějakou obsahují. Hádanky trénují mozek, a čím více si děti takových příběhů přečtou, tím budou chytřejší.

Jiří Žáček: Abeceda – Domácí slabikář

Rozumbrádkové a zlatý pohár od Lukáše Fišera
Knížka pro chytré děti, 2. díl
Rozumbrádkové nade vše milují hádanky a ohromně se jimi baví. Vtipálek, Hlavěnka a Mudra rozluštili kryptogram, který je vybídne k výpravě do hor, kde je schovaný poklad. Při jeho hledání se jim staví do cesty záhady a nebezpečné situace, ale vždycky si s nimi poradí.

Lukáš Fišer: Rozumbrádkové
Logo
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video