Karel Poláček: Podzemní město. Nehrdinské obrazy všedního života vojáků na haličské frontě

Přikrčenost, malost, bezduchost a ubohost. Přežívání v zákopech první světové války se v mnohém nápadně podobá životu v okresním městě. Poslechněte si četbu na pokračování z vrcholného románu spisovatele a žurnalisty Karla Poláčka. Najdete ji on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2014

Třetí část Poláčkova cyklu z času první světové války nese název Podzemní město (1937) a volně navazuje na romány Okresní město (1936) a Hrdinové táhnou do boje (1936). Děj románu nás přenáší do zákopů 1. světové války kdesi v Haliči, kde panuje chlad a bezútěšnost. Na povrchu země je jen rozervaná krajina s krátery po minách, opuštěné trosky stavení: „Nikdo nepočítal dny, slepené v jednom chuchvalci. V podzemním městě nebylo žádného rozdělení času, neboť den byl podoben noci a všední den měl stejnou tvář jako svátek.“

Čtěte také

V nehrdinských obrazech všedního života zákopů Karel Poláček zachytil své osobní zážitky z východní fronty. Vojáci se jen beze smyslu posouvají sem a tam, poslušni nepochopitelné strategie důstojníků. Vojenské rozkazy se rozléhají nad světem, který už dávno přestal fungovat. Uprostřed všeho toho nesmyslného zmatku jsou lidé, kteří se snaží najít si pro sebe kousek místa: „Svět byl obrazem podmračného života šílencova, jehož konání zdá se být na první pohled rozumné, ale směřuje k bludnému cíli.“

Podzemní zákopové město je válečnou paralelou k mírovému okresnímu městu. Také jeho obyvatelé, vojáci, jen neradi opouštějí své kryty (noční hlídky, práce v poli, odvšivování a návštěva nevěstince v blízkém městečku), a když v závěru příběhu musí opustit zákopy navždy, s lítostí se za nimi ohlížejí jako za bývalým domovem.

Poláčkova válečná pentalogie je vrcholným dílem, nabývá charakteru sociální studie zachycené doby – odhaluje nelidskou tvář maloměstského člověka. 

autor: jvk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.