Kde vznikla poštovní známka?

9. listopad 2015

Listovat můžeme knížkou, časopisem, sešitem, protože tam všude jsou listy. Ale listování se může týkat i i dopisu, protože dřív se dopisu říkalo list. Však se taky dopis píše na list papíru. Jana Rychterová vám v rubrice "Zapiš si to za uši" bude povídat právě o věcech, které se týkají takových listů, tedy dopisů.

Co to je listovní tajemství?

Určitě jste viděli v pohádkách, že když nějaký vznešený pan šlechtic nebo dokonce král chtěl poslat někomu vzkaz, napsal dopis, a ten zapečetil. Omotal ho šňůrkou a její konce spojil pečetí. Tedy roztaveným voskem. Do toho ještě mohl obtisknout svůj znak z prstenu a bylo jasné, kdo dopis posílá. Když by se chtěl někdo do dopisu dostat, musel by pečeť poškodit – třeba rozlomit, čímž by se prozradil. Zkrátka, co stálo v dopise, bylo určeno jenom pro toho, komu chtěl pisatel něco říct. To, co stálo v dopise, bylo listovní tajemství.

Dopis

Co to znamená zkratka P.S.?

Doslova to znamená post scriptum. Post je po a scriptum zase znamená to, co už bylo napsané, tedy psaní, spis. Lidé to používají, když chtějí dodat něco navíc, co do dopisu nenapsali.

Co to znamená PF?

Je to zkratka, která pochází z Francie. Pro štěstí se totiž francouzsky řekne – pour féliciter. A péefka se dávají právě pro štěstí. Je to přání k novému roku, možná můžeme říkat raději novoročenka. To je totiž správně česky. Ale i na novoročenku se píší dvě písmena, která znamenají „pro štěstí“.

Jak vypadá pohlednice?

Pohlednice, ta v obálce není. Někdy se jí říká prostě pohled. Z jedné strany má obrázek, na druhé straně je nějaké psaní, vzkaz. Jo a taky adresa, kam má pohlednice doputovat a poštovní známka.

Pohlednice Korozluky

Kde vznikla poštovní známka?

První poštovní známka se začala používat ve Velké Británii v roce 1840. Říkalo se jí black penny. Kdo se učí anglicky, ví, že black je označení pro černou barvu. Penny zase byla mince, kterou lidé za známku zaplatili. Na obrázku byla královna Victorie.

Logo
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video