Kdo to byl Archimedes

23. květen 2013

Používáte nůžky, kleště nebo lis na česnek? Pak bude naše povídání o Archimedovi jako povídání o starém známém.

Tenhle pán žil už v době starého Řecka, což je opravdu hodně, hodně dávno. Byl to fyzik, matematik, astronom… zkrátka učenec. A přišel například i na to, že každá těžká věc se nějak dá zvednout, jen je na to potřeba mít dlouhou tyč a tu opřít o nějaký pevný bod a udělat si takovou páku. Kratší část si dáte pod tu těžkou věc, kterou chcete zvednout, a na delší část zatlačíte.

Kdo si páku ještě neumí představit, ten ať si představí houpačku na dětském hřišti. Ale ne tu zavěšenou, myslím tu kládu, co si jedno dítě sedne na jeden konec a druhé dítě na druhý a houpete se nahoru a dolů… a nahoru a dolů…

Tak rozumíme si, že? A teď si vzpomeňte, co uděláte, když si na druhý konec sedne těžší dítě, než jste vy? Snažíte se dostat na houpačce až úplně na konec sedátka a ještě se trochu zaklonit, abyste byli od středu houpačky dál než váš kamarád. Takto můžete dostat do vzduchu i těžší dítko, než jste vy sami.

Archimedes vymyslel ještě spoustu jiných věcí. Dokonce se vypráví taková pěkně znějící příhoda o tom, jak dostal úkol od krále, který chtěl zjistit, jestli ho neošidil zlatník, když mu z kusu zlata vyráběl korunu. Archimedes nad tím přemýšlel dnem i nocí, v posteli, při jídle, i když lezl do kádě, aby se vykoupal. A tehdy na to přišel. Z lázně vyběhl nahý a křičel na celé kolo Heuréká, našel sem…

Tehdy objevil Archimedův zákon, který si ovšem nebudete zapisovat za uši, ale až jednou do sešitu ve škole. Zatím bude stačit, když si na pana Archimeda vzpomenete, kdykoliv se půjdete pohoupat.

A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video