Kdo je génius a co je to geniální?

22. březen 2013

Máte ve třídě génia? Hledali jste někdy génia loci? Nebo měli jste někdy geniální nápad?

Umíte si představit svět bez kola? Kolo je velmi jednoduchý a přitom geniální neboli mimořádný, skvělý nápad. Prostě něco, co všem usnadnilo život. Kola se ale kdysi vyráběla dřevěná nebo kovová a jízda v dopravním prostředku, který měl taková kola, nebyla moc pohodlná. Člověk cítil každý kámen a výmol, na který se kolem najelo.

Až jednou, jeden pán takhle kouká na svého syna, jak jezdí na tříkolce a nadskakuje přes hrboly a napadlo ho, jak mu jízdu ulehčit. Vzal zahradní hadici a udělal z ní něco, co bychom dnes nazvali pneumatikou. A najednou byla pro synka jízda mnohem příjemnější a lehčí. Jednoduché a geniální.

Geniální nápady mají většinou geniální lidé. Když o někom řekneme, že je Génius, myslíme to většinou, jako pochvalu. Říkáme tím, jak je chytrý a nápaditý. Ovšem pozor, člověk nemusí být zrovna génius, aby měl občas nějaký geniální nápad. Důležité je se nevzdávat a každý den, zapojit hlavu, třeba vás pak napadne něco mimořádného, geniálního. Pokud ano, tak si to, stejně jako význam slova – geniální, zapište za uši!

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video