Kdo vymyslel olympiádu?

20. leden 2014

Olympiáda vypadá jako hodně velká sportovní soutěž se spoustou zábavy okolo. Ale její historie sahá až do let, kterým se říká „před naším letopočtem“.

Úplně první olympijské hry se konaly roku 776 př. n. l. na ostrově Peloponés v Řecku. Od tohoto roku se také počítal řecký kalendář.

Jejich tradice je ale mnohem starší a je do toho hodně zamotaná mytologie, tedy nauka o řeckých bozích a bohyních. Zakladatelem her v řecké Olympii byl podle pověstí buď bájný silák Hérakles nebo hrdina Pelops. Ten prý porazil v závodě koňských spřežení zdejšího krále a pak dobyl celý poloostrov, který se po něm jmenuje Peloponnésos.

Po dobu trvání olympijských her platil posvátný mír mezi řeckými státy. Řekové tak kvůli olympijským hrám odkládali války.

Olympijské hry se konaly jednou za čtyři roky a účastnit se jich mohl každý svobodný Řek, tedy muž. Ženy nesměly nejen závodit, ale bylo jim zakázáno dokonce i vstoupit na stadion.

Nejprve se soutěžilo pouze v běhu na délku jednoho stadionu, pak přibyly disciplíny jako vytrvalostní běh, pětiboj, zápas, závody koňských čtyřspřeží, běh těžkooděnců, hod diskem a skok do dálky. Ve starověkém Řecku se vítěz her až do smrti těšil velké úctě.

Poslední olympijské hry v té dávné době, které říkáme antika, se konaly roku 393 našeho letopočtu. Pak měli lidé mnoho a mnoho staletí úplně jiné starosti než nějakou olympiádu. I když se o to někdy i pokoušeli, opravdu se to povedlo až roku 1859 v Athenách. Od té doby těmto olympijským hrám říkáme „novodobé“.

Zúčastnilo se jich tenkrát 311 sportovců – pouze mužů – ze třinácti zemí světa, kteří své síly poměřovali v devíti sportovních odvětvích. Při těch letošních zimních olympijských hrách to bude už 15 sportovních odvětví.

A to si zapište za uši!

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video