Kdyby se lidé nezapojovali, úspěchu nedosáhneme, říká bojovník za práva slepic

6. březen 2020

Co slepice potřebují ke spokojenosti? Stačí jim k životu prostor o rozměrech papíru A4? Pavel Buršík prozradil, jak organizace OBRAZ pomáhá zvířatům.

Určitě jste někdy slyšeli o týrání zvířat. Hodně se o něm mluví třeba v souvislosti se psy nebo zvířaty chovanými pro kožešiny. Veronika Hájková a její host Pavel Buršík se ale tentokrát zaměřili hlavně na slepice.

Trápení pro 30 haléřů

Organizace OBRAZ (Obránci zvířat) se snaží, aby se měnily zákony i myšlení lidí. „Nejsme takoví superhrdinové. Kdyby se lidé nezapojovali a nepomáhali, tak bychom žádných úspěchů nedosáhli,“ říká Pavel. A tak se snaží lidem ukázat, jak třeba vypadají klecové velkochovy slepic.

Nosnice jsou v nich namačkány ve velkém počtu a podle Pavla velmi trpí. Každá tam má pro sebe prostor zhruba jen o velikosti papíru A4 (což je taková běžná čtvrtka na kreslení) a prakticky se nemůže hýbat, což určitě není nic příjemného.

Jde to i jinak

Pavel je přesvědčený, že i pro slepičky, které nemají to štěstí, že žijí u někoho na zahrádce, se dají vytvořit lepší podmínky. V takzvaném podestýlkovém chovu mohou v halách alespoň volně chodit a trochu si popoběhnout. Rozdíl mezi tím, kolik stojí vyprodukovat vajíčko z klecového, a kolik z podestýlkového chovu, je přitom jen 30 haléřů. Ještě lepší je pak volný chov, kdy mohou slepice pobývat i venku.

Změny k lepšímu

Ochranáři dosáhli toho, že české supermarkety závazně slíbily postupné ukončení prodeje vajec od slepic z klecových chovů. Za několik let je tedy už v regálech obchodů nenajdeme.

V čem organizaci OBRAZ pomáhají sociální sítě? A co vlastně slepičky potřebují k životu? I o tom si Pavel povídal s Veronikou Hájkovou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související