Když je člověk v klidu a nehraje si na hrdinu, zlepšuje se rychle, říká učitel freedivingu

16. červenec 2021

Freediver Jan Bareš lidi učí, jak překonat strach z potápění a jak pracovat s dechem. Petru Ševčíkovi popsal průběh svých kurzů.

Každý, kdo byl někdy u moře, určitě strčil hlavu pod hladinu a přes brýle ohromeně pozoroval ten zvláštní svět. Pokud si to někdo chce užít ještě víc, začne se věnovat potápění. Speciální disciplínou tohoto sportu je freediving. Čím je zvláštní a jak se učí? Na to se Petr Ševčík v Klubu Rádia Junior zeptal Jana Bareše.

Co je to freediving

Freedivingu se u nás také říká volné nebo nádechové potápění. Freediveři se do hloubek noří jen tak, bez jakýchkoli dýchacích přístrojů. Některým z nich jde o to, dostat se do co největší hloubky. Jiní si prostě jen užívají, že jejich pobyt pod vodou neruší bublinky z přístroje a neprchají před nimi rybky.

Bez dýchacích přístrojů si potápěč může ponor užít, aniž by plašil ryby

Jan vede potápěčské kurzy už šest let. I díky tomu procestoval kus světa. Obdivoval korálové útesy na Maledivách, potápěl se v Thajsku a má to rád i v Indonésii.

Jak začít s nádechovým potápěním?

Co vás čeká na lekci volného potápění? Nemusíte se nijak speciálně připravovat „Není potřeba hladovět nebo cvičit jógu. Stačí přijít,“ říká Honza. Hodně lidí si myslí, že každému ponoru musí předcházet meditace. „Když se člověk zklidní, vydrží pod vodou déle, ale neznamená to, že jsme všichni jogíni,“ vyvrací tuhle představu sympatický trenér.

Kurz začíná povídáním. Honza vysvětlí, jak se zadržuje dech a jak to udělat, aby vás pod vodou nebolely uši. Velkou pozornost věnuje pravidlům bezpečnosti. Pak už následuje praktický výcvik ve vodě.

Trénuje se i správná technika zanoření. „Protože to je okamžik, kdy začátečníci ztrácí nejvíc energie,“ vysvětluje Honza. Dospělí se hned první den v bazénu potopí až do osmi metrů, děti do pěti metrů.

Hlavně si nehrát na hrdinu

„Nikdy se mi nestalo, že bych omdlel pod vodou nebo že by mi došel dech,“ prozradil Jan. Když je člověk v klidu, nehraje si na hrdinu a potápí se tam, kde se cítí dobře, tak se docela rychle zlepšuje,“ říká. 

Jak vypadají freedivingové soutěže? Proč freediveři většinou plavou hodně pomalu? Jak jim zachraňují život obyčejné dětské nafukovací kruhy? A jaký jednoduchý trik na vyrovnání tlaku v uších musí každý potápěč umět? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >> 

autor: kpe
Spustit audio

Související