Když je vám ve vodě nejlépe, je to chvíle, kdy vylézt! Chlad má zpoždění, radí s otužováním extrémní plavec

27. leden 2023

Jak se začít otužovat? Zeptali jsme se extrémního plavce, který zvládl uplavat 1 km za polárním kruhem. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Extrémní plavec Filip Jícha jako první Čech zvládl uplavat 1 km ve vodě s teplotou -1 stupeň Celsia, a to přímo za polárním kruhem na souostroví Špicberky. Společně se synem Filipem se účastní akcí, které pořádá IISA – International Ice Swimming Association. IISA organizuje od mistrovství světa až po různé mezinárodní soutěže v plavání v extrémní vodě.

Mrazivé teploty

Jak asi víte, voda začíná zamrzat při teplotách od 0 stupňů Celsia a méně. Zajímavé ale je, že když se Filip účastnil plavání na souostroví Špicberky, svou kilometrovou trať uplaval ve vodě s teplotou -1 až -3 stupně Celsia. Jak to, že voda nezamrzla? Vše totiž probíhalo ve slané vodě, která obsahuje minerály, které hranici zamrzání posouvají.

„Když jsme se vrátili ze Špicberk, dostali jsme pozvánku na tu samou expedici, akorát na Antarktidu. Ta se uskuteční v únoru 2024,“ říká zimní plavec, který se se svým synem za rok vydá na Jižní pól.

Jak se začít otužovat

Napoprvé do ledové vody určitě nemusíte vlézt celí. Stačí pomalu. Začít jednou částí těla a postupně se ve svém vlastním tempu odhodlávat dál. Rozhodně do ledové vody neskákejte! Pro tělo by to mohl být velký šok.

„Důležitá je taky pravidelnost. Pro začátek třeba není ani potřeba voda, ale stačí se otužovat vzduchem,” radí Filip.

Pokud se ale dostanete do fáze, kdy jste ve vodě až po bradu, je potřeba dát si pozor. „Říká se, že když je ti ve vodě nejlíp, je přesně ta chvíle, kdy vylézt. Protože chlad má zpoždění,” upozorňuje otužilec. „Člověk musí jednat v rámci svých hranic, které musí znát a musí jednat s respektem,” dodává syn Filip.

Jestli vás zkušenosti kluků zaujaly a chtěli byste se o nich nebo o otužování dozvědět víc, pusťte si Klub Rádia Junior s Jiřím Kohoutem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , bva , kpe
Spustit audio

Související