Když síly nestačí, zachránit vás může respitní péče

21. listopad 2018

Odlehčovací služby pro seniory jsou skvělým řešením pro rodiny, které se dlouhodobě starají o nemocné a nesoběstačné příbuzné. V době, kdy si pečující potřebuje odpočinout nebo odjet mimo domov, může o pomoc požádat některé z respitních center.

Jedním z nich v Pardubickém kraji je Respitní péče Jindra. „Fungujeme už 14 let s kapacitou devíti lůžek v rodinné vile uprostřed sídliště nad autobusovým nádražím v Litomyšli. Klienti jsou na přechodnou dobu ubytováni ve třílůžkových pokojích. Během dne tráví společný čas ve společenské místnosti, v létě na terase nebo před domem,“ popisuje Ludmila Matoušová z Farní charity Litomyšl.

Těžké chvíle může odlehčit zábava i kadeřník

Staříci jsou v rukou devíti pečovatelek. Díky tomu mají individuální péči šitou na míru. V nepřetržitém provozu se najde čas i na zábavu a zkrášlování. Za pěkného počasí vezmou pracovnice své klienty na vozíku na projížďku do parku nebo po okolním sídlišti. Pokud mají zájem, doprovodí je do obchodu nebo ke kadeřnici. „Pokud je pro ně náročné, aby se někam přemisťovali, pozveme kadeřnici nebo pedikérku k nám. Moc rádi také spolupracujeme s mateřskými školami, se speciální školou nebo základní uměleckou školou v Litomyšli. Děti k nám chodí potěšit seniory písničkami, básničkami a tanečky. Někdy také děti společně se seniory něco vyrábí, teď třeba vánoční ozdoby.“

Věnujte hodinu týdně druhým jako dobrovolník

Odlehčovací služba Jindra spolupracuje s dobrovolnickým centrem, které shromažďuje lidi s ochotou pomoci alespoň pár hodin týdně. Zájemci musí být trestně bezúhonní, musí uzavřít písemnou dobrovolnickou smlouvu a hlavně by měli mít chuť, udělat ve svém volném čase něco pro druhé. „Dobrovolník v našem zařízení zpříjemňuje seniorům odpolední čas, kdy jim naslouchá, povídá si s nimi, přečte knihu, zahraje si s nimi společenskou hru. Chodí k nám třeba lidé, kteří jsou momentálně nezaměstnaní a chtějí si vyzkoušet, jaké to je pracovat v sociálních službách. V současné době tu máme studenty střední zahradnické školy, kteří si tuhle práci zamilovali,“ pochvaluje si Ludmila Matoušová.

Jak zažádat o přechodnou respitní péči?

Největší zájem o odlehčovací službu je v letních měsících, kdy rodiny často odjíždějí mimo domov z důvodu dovolené. Proto je dobré, si službu zarezervovat asi čtvrt roku dopředu.

Kdy pracovníci odlehčovací služby mohou žádost odmítnout, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související