Klub Rádia Junior na výletě na safari

22. květen 2014

Ve čtvrtek 22.5. jsme vás v Klubu RJ zvali na návštěvu safari.

Toto slovo je vždy spojeno s Afrikou. Původně znamenalo lov, ale jak se společnost civilizovala a moudřela, stále více se slovo safari spojovalo s výletem. Na takové výpravě je hlavním cílem zvířata pozorovat a poznat.

Takovou malou Afriku najdete u nás v Podkrkonoší v Zoo Dvůr Králové. Proto byla naším hostem Jana Myslivečková tisková mluvčí zoo a vášnivá fotografka zvířat.

Zvířetem dne, které jsme bohužel ve studiu tentokrát neměli, byla žirafa. Je to zvíře typické pro Zoo ve Dvoře Králové už desítky let. Žirafa je sudokopytník, je nejvyšší ze všech suchozemských živočišných druhů na Zemi. Samci dosahují výšky až pět a půl metru. Žirafy jsou tak vysoké díky svému dlouhému krku. Všichni jste věděli, že ten tvoří stejně jako u člověka sedm krčních obratlů, jen ty žirafí jsou o trochu větších. Jeden jsme měli ve studiu na ukázku.

Jenže vědci to teď nějak mění, jeden hrudní obratel žirafě připočetli ke krku, takže nejnověji má žirafa osm krčních obratlů. Oba údaje jsme počítali za správné a nafukovací žirafu vyhrál Martin z Liberce.

Možná vás zajímá, proč má žirafa tak dlouhý krk? Vědci si tím taky lámali hlavu. Prý to taky vždy nebylo. Nakonec je vysvětlení zřejmě prosté. Souboje o samičku vždy vyhrávali samci s delším krkem, proto se rodila mláďata po těchto otcích a postupně se tak krček prodlužoval. A tomu se říká evoluce. Tohle slovo si najděte ve slovníku cizích slov a zase budete o kousek moudřejší. To se na prázdniny vždycky hodí!

Spustit audio