Kočka odmítá potravu

31. leden 2013

Když kočka nežere pravidelně, může to znamenat, že má vnitřní parazity. Problémy s příjmem potravy mohou způsobovat i chlupy v žaludku.

Dobrý den, mám půlroční kočičku a občas mi třeba jeden nebo dva dny nežere. Poradili by jste mi, prosím, co mám dělat? Děkuji Markétka.

Ahoj Markéto.
Když kočka i třeba jen jeden den vůbec nežere, může to znamenat nějaký docela závažný problém. Problémem je i samotné nejedení – kočce to rozhodí zažívání a není to pro ni vůbec zdravé.
Proto ti doporučuji navštívit veterináře, aby ji důkladně prohlédl. Nechci tě ale rozhodně vyděsit, proto ti navrhnu několik věcí, které můžeš vyzkoušet ještě před návštěvou veterináře.

V první řadě ji odčervi. Znamená to kočku si doma zvážit a v lékárně nebo u veterináře koupit tabletu nebo pastu na vnitřní červy. Tito parazité žijí ve střevech a mohou způsobit občasné nejedení.
Další možností, proč kočky občas nejí, mohou být chlupy v žaludku. To je u koček běžný problém, protože jak se kočka čistí lízáním, spolyká hodně chlupů a ty jí v žaludku mohou utvořit až kuličku (odborně trichobezoár), což opět vede k horšímu příjmu potravy. Největší problém s chlupy v žaludku mají chlupaté dlouhosrsté kočky, ale nelze to vyloučit ani u kočičky krátkosrsté. Tento problém řeší podávání pasty Bezopet – k dostání opět u veterinářů.

Pokud je tedy tvá kočička jinak v pořádku, aktivní a normálně roste, tak ji nejprve odčervi a zbav chlupů ze žaludku. Když se ani potom příjem potravy nezlepší, tak s ní zajdi určitě k veterináři.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video