Kolik hodin má spát člověk a kolik toho například naspí slon?

10. leden 2014

Spánek je zdravý. Tedy pokud nespíme ve škole při vyučování nebo za volantem, ale v dobře vyvětrané místnosti a tak dlouho, jak potřebujeme. Což se během našeho života mění.

Právě narozená miminka prospí až 18 hodin denně, předškoláci 10–12 hodin a dospělý člověk by měl spát 7–8 hodin.

Jsou ale lidé, a to i známé osobnosti z historie, které spaly jen velmi málo. Patřil mezi ně malíř, sochař, vynálezce, prostě geniální Leonardo da Vinci, vynálezce Nikola Tesla (spal prý jen 2–3 hodiny denně) a jeho konkurent a vynálezce žárovky Tomáš Alva Edison. Ten o sobě tvrdil, že mu stačí spát jen 5 hodin denně a je fit.

Většinou ale na tyto nespavce nakonec stejně prasklo, že si sem tam schrupli i přes den, tak kdo ví, jestli taky jejich tělo těch 8 hodin zdravého spánku nepotřebovalo.

To mezi zvířaty jsou skuteční nespavci, které k tomu nutí okolnosti. Například slon. Spí jen velmi málo. Většinou jen pár hodin a to ještě ne naráz. Ke spánku si sloni ani nelehají, protože jsou velcí a těžcí a když si lehnou, špatně se jim dýchá a svou váhou zatěžují i srdce. Proto když uvidíte dospělého slona ležet na zemi, máte vlastně velké štěstí, nejdéle do půl hodiny se totiž určitě zase zvedne.

Slon Kito oslavil 11. narozeniny a zároveň své 4,5 tuniny - Kito cvičí

Naopak třeba takový lev, král zvířat, prospí i dvacet hodin denně. Kdybyste s ním chtěli závodit a šli spát hned v osm hodin večer po klubu Rádia junior, probudili byste se až druhý den ve čtyři odpoledne. To byste zaspali jak školu, tak i nějaký kroužek.

Andrea Kaucká a René Bauer - Zimbabwe - lev

Aby se vám to nestalo, stačí vám zdravý spánek na 8–9 hodin.

A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video