Korela má kolem klece hodně lupů

30. říjen 2014

Samečkovi korely leží kolem klece zbytky staré kůže. Podle paní doktorky by mohl mít roztoče.

Dobrý den,
od minulé neděle máme doma mladého samečka korely. Když jsem dnes přišla domů, měl kolem klece hodně lupů (staré kůže). Máme sice andulky, ale ty chováme venku, a tak jsem nikdy množství odumřelé kůže neviděla, ale u korely se mi to zdá opravdu hodně. Má jen suchou kůži, nebo by mohl být nemocný? Martina

Ahoj Martino.

To, co popisuješ, by bohužel mohlo být příznakem celkového onemocnění, nebo onemocnění kůže. Předpokládám, že jinak se má korela dobře a nevykazuje žádné další známky nemoci.

Přesto bych ti doporučila zajít s ním k veterináři. Ten může prohlédnout lupy pod mikroskopem, nebo si odebrat z kůže jiný vzorek lupů a korelu vyšetřit celkově.

Jako nejpravděpodobnější bych řekla, že by se mohlo jednat o parazity – roztoče – v kůži. Proto bych každopádně doporučila korelu ošetřit proti těmto parazitům. U drobných okrasných ptáčků se používá například kapka roztoku Ivomec nebo Biomectin pod křídlo.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video