Krajina má paměť. Když obnovíme zaniklý mokřad, vyrostou v něm stejné rostliny, překvapuje biolog

24. říjen 2023

Proč je v naší přírodě potřeba zakládat nové mokřady? Kteří chránění živočichové v nich žijí? Co to jsou vlastně mokřady a kde je najdeme? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítal Milan Sandra, biolog z Polabského muzea v Poděbradech.  S moderátorkou a zvířecí Agentkou Rádia Junior Veronikou Hájkovou si povídali o mokřadech i o zajímavých zvířatech, která v nich můžeme spatřit. 

Voda v krajině 

Čtěte také

Mokřad je typ ekosystému, ve kterém se kromě půdy nachází i velký podíl vody, která z území dělá bažinu nebo rašeliniště. Existuje jich několik druhů. Sladkovodní, mořské, rozlehlé nebo pouze drobné tůně.

„Nemusí být zaplavené po celý rok, můžou být sezonní mokřady, třeba mokřadní louky. Zde celý rok není voda, ale na jaře je tam vodní sloupec,“ vysvětluje biolog. Hlavní funkcí mokřadu je zadržování vody v krajině, ale taky udržuje oxid uhličitý, který způsobuje globální oteplování. V minulosti mokřady vznikaly především díky řekám, dnes už je člověk musí tvořit, udržovat i obnovovat sám.

Zvířecí lékaři v mokřadech 

Jestliže člověk vytvoří svůj vlastní mokřad, může se stát domovem živých organismů. „Teoreticky je tam můžete vysadit, ale lepší být trpělivý a počkat, až si tam sama ta zvířata a druhy najdou cestu, ať už živočichové nebo rostliny,“ říká Milan Šandera.

Pokud se mokřad obnoví, je možné, že se tam vrátí i původní rostliny. „Kde má krajina paměť, tam je takzvaná semenná banka,“ vysvětluje odborník. Samovolně se tak v obnoveném mokřadu mohu objevit rostliny, které tam rostly třeba před padesáti lety. 

Pijavka lékařská

Co tam žije?

Jedním z živočichů obývajících mokřady je třeba pijavka lékařská, která je podobná žížale. Lékařská se nejmenuje nadarmo, hojně se totiž využívána v medicíně, protože dokáže pomoci s nejrůznějšími onemocněními. „Už od starověku se používá v lidové medicíně, asi se s ní i obchodovalo,“ uvádí biolog. 

Kromě pijavky můžeme v mokřadech najít taky obojživelníka roku, kterým se pro rok 2023 stal skokan hnědý. Pokud vás zajímá, jestli si můžete vytvořit mokřad i vy sami us sebe na zahradě, poslechněte si Klub Rádia Junior. 

 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio