Královské drby z historie. Karel IV. se vyzývavě oblékal a císař Franz Josef si vzal krasavici

23. listopad 2021

Zprávy ze života současných královských rodin plní stránky bulváru. Svá tajemství měli ale i panovníci z dávné minulosti. Historička Veronika Válková ví, jaká.

V Klubu Rádia Junior proběhla malá hodina dějepisu. Byla pěkně výživná. Spisovatelka a historička Veronika Válková prozradila to, co se ve škole nedozvíte. Díky vysílání možná vznikne nové slovo: úmrtiny nebo smrtiny. Takhle jednoduše Veronika s Janou Rychterovou nazvaly výročí úmrtí, protože v listopadu měli „úmrtiny“ hned tři slavní panovníci: Karel IV., Marie Terezie a František Josef.

Historička a spisovatelka Veronika Válková je expertka nejen na královské drby

Stížnosti papeže

Jak je možné, že o postavách z dávné minulosti víme tolik věcí? O slavných panovnících existují tlusté knihy, které čerpají například z kronik nebo z dopisů. „Karel IV. nebyl jenom český král a císař, on zasahoval do politiky téměř v celé Evropě. Nemohl být všude osobně, takže spoustu věcí vyřizoval pomocí dopisů,“ vysvětluje Veronika.

A tak se nám zachovalo i pár drbů. Třeba že než se Karel IV. stal císařem, papež mu vyčítal nošení příliš upnutých punčoch a krátkých oděvů. Prý si to ale mohl dovolit, protože měl postavu těžkého atleta. Papež králi vyčítal i zálibu v turnajích. Karel IV. ale turnaje miloval, takže v nich bojoval tajně, pod cizím jménem, zkrátka inkognito.

Plodná císařovna

Marie Terezie zase měla neuveřitelných šestnáct dětí a ještě se u toho stačila stát významnou evropskou panovnicí, vyhrát několik válek a modernizovat svoje království. Z doby vlády Marie Terezie nám zůstalo to, že máme příjmení a ve městech jsou pojmenované ulice. A zavedla taky sčítání lidu, aby věděla, kolik může mít vojáků a kolik vybere na daních.

A do třetice pár perliček o Františku Josefovi I. (říká se mu také Franz Josef), posledním monarchovi, který vládl české zemi. Vstával ve tři ráno a hned začal pracovat.

Kterou krasavici si vzal za ženu František Josef? Proč ho Veronika nemá moc ráda? A co se stalo Karlu IV.? Poslechněte si celý Klub s Janou Rychterovou a dozvíte se daleko víc.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související