Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic
Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.
- 1 kuře
- 1 cibule
- 4 dcl sladké smetany
- mletá paprika
- špetka tymiánu
- špetka majoránky
- špetka libečku
- 2 lžíce sekané zelené petrželky
- sůl
- máslo
- mouka a olej na jíšku
Kuře naporcujeme, osolíme a poprášíme mletou červenou paprikou. Pekáč vymažeme máslem, nasypeme do něj nakrájenou cibuli, a na to položíme porce kuřete. V troubě pečeme přikryté asi ½ hodiny. Pak maso vyndáme na talíř, a do pekáče nalijeme smetanu. Přidáme tymián, majoránku, libeček a petrželku. Zahustíme jíškou, promícháme a provaříme. Do omáčky vložíme porce kuřete a v troubě dobře prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.