Kuře v seně

„Za recept na kuře v seně vděčím internetu. Byla to láska na první pohled, upevněná prvním ochutnáním. A stejně jako každý jiný druh lásky, jenž má co do činění se senem, je jeho podání brutálně přímočaré, prosté a uhrančivě nepatřičné,“ říká autorka kuchařky Jitka Vlková.

To seno jsem dávala dohromady celé léto. Sbírala a sušila jsem trávy a luční kvítí ze Šluknovského výběžku, Suchdola v Praze, Liščího vrchu v Kašperských horách, Jickovic u Milevska a Soběslavi. Při pečení se z pekáče line nostalgická vůně podzimní mlhy na lukách,“ doplňuje Vlková.

Potřebujete:
1 kuře (o váze cca 1,2 kg)
2 hrsti sena
hrubá sůl

Postup:
Rozehřejte troubu na 180–200 °C, podle velikosti kuřete a vlastností vaší trouby. Kuře dobře osolte navrchu i v břišní dutině. Na pekáči, ke kterému máte i horní polovinu, vytvořte lůžko ze sena a do něj vložte kuře. Několik snítek položte i nahoru. Přiklopte pokličkou. Dejte do předehřáté trouby a vězte, že aby byl výsledek perfektní, je třeba nepodlévat, neotáčet, nepropichovat kůžičku, prostě nesahat. Nechte kuře upéct naprosto bez vnějších zásahů. Potrvá mu to asi hodinu a půl.

Vyndejte z pekáče, očistěte přebytečné seno, rozporcujte a podávejte s oblíbenou přílohou. Chuť kuřete pečeného na podestýlce je nezapomenutelná.

Tipy a triky:
Neporušená kůže propouští šťávu i vůně sena a bylin trochu jiným způsobem než jednotlivé porce, proto opravdu použijte celé kuře. Pokud nemůžete jinak a budete péct jen stehna, vystelte pekáček o něco menším množstvím sena a v průběhu pečení kontrolujte, zda kuře nepotřebuje podlít. U celého kuřete se ale obejdete bez dohlížení i podlévání, jak se píše v receptu.

Takto upravené kuře nemá žádnou šťávu, spíš se podobá kuřeti pečenému na rožni nebo v Setonově hrnci (tedy v jámě na horkých kamenech). Jako vhodné omáčky, respektive oblohy se hodí jemné dušené houby, brusinkový kompot nebo pálivá švestková omáčka.

Chuť je velmi originální, ale jemná, proto volte méně výrazné přílohy, které ji nepřebijí. Hodí se dušená rýže nebo šťouchané brambory.

autoři: Nakladatelství Smart Press , Květinová kuchařka – jedlé býlí na vaření i zdobení

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.