Kuřecí čtvrtky na zelí. Připravte si skvělé jídlo kombinující jemné maso s nezaměnitelnou chutí zelí

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené. Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Ingredience
  • kuřecí čtvrtky
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 nožičky pikantní klobásy
  • 1 cibule
  • cukr
  • sádlo
  • jablko
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • sůl
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Pokud holdujete české kuchyni, tak si na kuřecích čtvrtkách na kysaném zelí určitě pochutnáte.

Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.

Postup:
Čtvrtky přepůlíme, osolíme, okmínujeme a poprášíme paprikou. Zakápneme olejem a necháme chvíli odležet.
Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat.
Přidáme zelí, na kostičky pokrájené oloupané jablko a na kolečka pokrájenou klobásu. Podle chuti osolíme, případně dosladíme.
Pekáč lehce vymažeme olejem, dno pokryjeme zelím, na to vyrovnáme maso, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů.
Nakonec odklopíme a necháme dojít na barvu.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.