Kůže je jako zrcadlo. Stres může vyvolat ekzém, alkohol lupénku

30. srpen 2019

Skoro každá kožní choroba snižuje kvalitu našeho života. Obzvlášť v letních měsících, kdy se lidé stydí nosit krátké kalhoty, sukně a trička s krátkými rukávy. Často se potýkají s nepříjemným svěděním pokožky, kterou musí neustále mazat různými mastičkami a někteří se v tekutém pudru doslova koupou. 

„Léčba onemocnění kůže doznala v dermatologii značných změn. Na trhu jsou nové léky, které zlepšují stav lupénky. Poruchy kůže už dnes dokážeme výrazně ovlivnit i díky molekulárním metodám. Atopický ekzém, kopřivka i lupénka souvisejí s poruchou imunitního systému a právě molekulární léčba je velice účinná,“ říká doktor Stuchlík.

Centrum biologické terapie

Situace se o to víc zlepšila, když se v pardubické krajské nemocnici podařilo na začátku letošního roku otevřít centrum, díky kterému mají lékaři možnost léčit nejnovějšími preparáty. „Jde o vysoce specializovanou, náročnou péči a je dobře, že se konečně dostalo i na Pardubický kraj, v kterém žádné takové středisko doposud nebylo,“ pochvaluje si primář kožního oddělení David Stuchlík.

Potraviny, které neprospívají kůži

Jen v Česku trápí lupénka skoro tři čtvrtě milionu lidí. Za jejím vznikem stojí mnoho různých faktorů. Od genetické predispozice až po životní styl, infekce, stres a psychické potíže. Kůže lupenkářů se tvoří rychleji než u zdravých lidí. V postižených oblastech se kožní buňky vytvoří za 3 až 6 dní.

Čtěte také

Kromě lokální léčby pomocí krémů pomáhá i úprava stravy. Kůži neprospívá bílá mouka, uzeniny, těžká a mastná jídla, červené maso, konzervanty, polotovary ani chemicky upravená jídla. To všechno narušuje kožní bariéru a pokožka pak není schopna zabránit průniku škodlivin a alergenů z vnějšího prostředí. Uniká z ní voda i minerály, stává se velmi citlivou.

Spolupráce psychodermatologa je někdy nezbytná

Jestliže i vaše onemocnění souvisí s psychickým rozpoložením, pravděpodobně jen mastička na vyléčení stačit nebude. Jak ukazují klinické studie i praxe, už řadu let vznikají psychodermatologická pracoviště, která sdružují na jednom místě dermatology, psychology i psychiatry. Bohužel tempem, které není dostatečné. „Psychologů je obecně málo, a že by naše centrum bylo na ně přímo napojeno, říct nemůžu. Nicméně díky biologické léčbě se stav pacientů viditelně zlepšuje a s tím i jejich psychika,“ vysvětluje lékař David Stuchlík.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související