Les nikdy nespí

3. únor 2015

V Klubu Rádia Junior jsme se od paní Ing. Anny Švecové dozvěděli, že stejně jako čert, ani les nikdy nespí.

Ačkoliv se to nezdá, je v něm v zimě stejně živo jako v létě. I když jsme se na téma zimní les pečlivě připravovaly, stejně nejzajímavější byly nakonec telefonáty našich posluchaček Marušky a Laury.

Laura nám sdělila, že bydlí u velkého lesa, často do něj chodí, ale zatím marně touží potkat v něm srnku. Doporučila jsem Lauře návštěvu našeho pražského Krčského lesa, který už je tak vykácený, že se v něm srnky nemají kde schovat a chodí po stejných cestách jako lidé.

Maruška naopak netoužila potkat v lese medvěda, ale pro jistotu chtěla vědět, jak se při takovém setkání zachovat. Vzhledem k tomu, že už jsem slyšela mnoho takových odborných rad a každá byla úplně jiná, shodly jsme se nakonec na tom, že vlastně nevíme. Záleží na tom, zda je medvěd daleko nebo blízko, zda je medvěd zvědavý nebo plachý a zda je medvěd hladový nebo nažraný. Taky se jinak člověk zachová, když potká medvěda v lese a jinak, když potká medvěda, který se mu přehrabuje za domem v kontejneru. Osobně jsem přesvědčená, že polovina lidí by ječela a utíkala a druhá vytáhla foťák. Těm přejme, aby to nebyla jejich poslední fotka.

Více se dozvíte ze záznamu vysílání Klubu Rádia Junior.

Spustit audio