Letecký instruktor za 40 let uskutečnil 4 400 letů. Teď pomáhá organizovat leteckou show

21. červen 2022

Kolik hodin létání musí člověk zvládnout, aby se stal leteckým instruktorem? Jak se připravuje letecká show? A může létat někdo, kdo má strach z výšek? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior byla řeč o létání a letadlech, do studia Rádia Junior přišla rozhlasačka Magda Šorelová s pilotem a leteckým instruktorem Jiří Rýdl.

4 400 letů za 40 let

Magda a Jiří toho ví hodně nejen o létání, ale i o Memorial Air Show, tedy o jedné z největších leteckých přehlídek v České republice. Na letiště v Roudnici nad Labem míří nová i historická letadla z celé Evropy, na leteckých dnech jsou pak ve svém živlu všichni milovníci létajících strojů.

Memorial Air Show 2022

„Každý pilot si vede zápisník letů. Tam se mu evidují veškeré lety, ať už jsou s instruktorem nebo sólo, přezkušovací. Zrovna nedávno jsem si doplňoval zápisník a mám tam 4 400 letů. Létám už 40 let,“ shrnul Jiří své dosavadní zkušenosti.

První reportáž z letadla se nepovedla

Magda sice letadlo nepilotuje, kdysi ale na jednom z prvních ročníků Memorial Air Show natáčela svoji první reportáž. A to přímo v letadle. Její tatínek pilot a letecký historik, spisovatel Václav Šorel jí totiž domluvil, že může natáčet přímo za letu a proletět v Andule.

„Andula je dvojplošník, víceúčelové letadlo. Vyskakují z něj parašutisti a vejde se tam 12 – 14 lidí,“ vysvětluje Jiří. A jak dopadla reportáž? „Nenatočila jsem nic, protože pilot s námi dělal takové brikule, že se mi udělalo špatně,“ směje se Magda. Dneska ale létání miluje a společně s Jiřím Rýdlem se přidala do týmu, který pomáhá leteckou show organizovat.

Když si pustíte celý podcast, dozvíte se, co to je větroň, jestli se dá dělat letecká akrobacie bez motoru, nebo co všechno musí pilot sledovat, když řídí letadlo.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související