Literatura a její druhy

17. květen 2013

Beletrie, poezie, bestseler – to všechno jsou slova, která souvisí s literaturou. Jaké knihy se schovávají pod těmito názvy?

Troufám si říct, že i ti nejmenší z vás ví, co to je ovoce. Když se zeptám, jaké ovoce znáte, hladce mi vyjmenujete jeho nejrůznější druhy.

Podobné je to u knih. Všechno, co vidíte v knihovně nebo v knihkupectví, se dá dohromady nazvat literatura. Ale jako u ovoce, i literatury je mnoho druhů. Nejbližší vám bude asi literatura pro děti. Rodiče zase třeba zajímá beletrie – což jsou různé romány, romantické, dobrodružné i trochu neskutečné nazvané sci-fi literaturou. Jistě také znáte poezii – tedy básně.

Tatínci možná nejvíc vyhledávají v knihovnách a knihkupectvích literaturu faktu. Což jsou knihy, ve kterých si nikdo nevymýšlí, neboli spisovatel používá jen ověřené informace, jinak řečeno fakta.

Dokonce ani slovo bestseler nijak nesouvisí se zahradou a s celerem. Tímto slovem označujeme knihu, která má u čtenářů veliký úspěch. Bestselerem se tak může stát třeba i kniha, kterou jednou napíšete vy.

Je jen na vás, jaký si zvolíte druh literatury, to si prosím zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video