Lojové koule v plastové síťce jsou nebezpečné pro ptáky i psy, varuje ornitolog

1. listopad 2023

Čím je dobré ptáky na zimu přikrmovat? Kterým dalším zvířatům může uškodit síťka z lojové koule? A proč jim let do tepla trvá déle než let zpáteční? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior přivítala moderátorka Jana Rychterová ornitologa Zdeňka Vermouzka. Společně si povídali o tom, jaký zob je vhodný do krmítka, nebo o tom, jak dlouho trvá hejnu let do teplých krajin.

Co patří do krmítka

Na podzim mnoho lidí sype do krmítek pro ptáčky různé dobroty, aby malým opeřencům přilepšila. Taková potrava by měla být pestrá a vyvážená. „Především by toho nemělo být moc, protože ptáky máme přikrmovat, ne překrmovat,“ říká ornitolog.

Kromě obvyklých slunečnicových semínek bychom jejich ptačí zob měli doplnit i tukem. Například ořechy, nasušenými jeřabinami nebo rozkrojenými jablky.

Pozor na síťky!

Lojové koule, které zavěšují na stromy, ptáci milují. Má to ale jeden háček. „Ty, co jsou v plastové síťce, rozhodně nekupovat, protože ta síťka je nebezpečná hned dvakrát,” varuje odborník.

Ptáci se totiž do ní mohou zamotat. Škodí ale i ostatním zvířatům. Když ptáci její obsah vyzobou a ona spadne na zem, při troše smůly její vůně přiláká psa nebo ježka, a ti ji slupnou. A pak mají zaděláno na problém.

Kam ptáci odlétají na zimu? A jak dlouho jim to trvá? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související