Máme pocit, že se dá žít o samotě, ale naší přirozeností to není, varuje psycholožka

8. únor 2021

Jak se změnily mezilidské vztahy, kdy jsme zavření doma kvůli epidemii?  Proč potřebujeme kolem sebe ostatní lidi?

Co dnešní doba a situace kolem koronaviru odhalila ohledně vztahů mezi lidmi? Romana Růžičková se zeptala psycholožky Báry Downes.

Touha po štěstí

Asi každého zajímá, kdy bude všechno jako dřív a kdy se zase budeme moci bez obav vídat s přáteli. Podle Báry to nejde říct, protože prostě nevíme, kdy současná situace skončí. Ale to neznamená, že bychom měli být smutní a že to tak bude navždy. 

Historie nám dává naději. I ve špatných obdobích měli lidé silnou potřebu vrátit se ke šťastnému a spokojenému životu. I kdyby s námi tedy vir zůstal ještě nějakou dobu, podle Báry se lidstvo přizpůsobí. A to je pro nás velkoou nadějí.

Proč člověk potřebuje další lidi?

Současná situace nám ukazuje, jak nám chybí kamarádi. Možná jste si nikdy ani neuvědomili, jak důležití jsou pro vás lidé kolem. Je to přirozené, lidé odjakživa žili ve skupinách. Díky tomu mohli třeba lépe lovit.

Podle Báry je pro nás taky důležité, aby druzí byli svědky všeho, co prožíváme, a aby to s námi sdíleli. Je to takové potvrzení našeho života. Vztahy jsou zkrátka důležité. Je to základní potřeba. Stejně jako jídlo nebo pití. 

Když člověk musí být z nějakého důvodu sám, samozřejmě, že to vydrží. Ale časem mu může začít být smutno. To se může změnit až na lhostejnost. Takovému člověku je všechno jedno a má pocit, že nic nemá cenu. Těžko si pak zvedne náladu, když nemá do ničeho elán.

Co Bára radí dodržovat, abychom dnešní zvláštní dobu co nejlépe zvládali? Proč je důležité plánovat, co je to rutina a jakou roli hraje? Poslechněte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související