Mezi opravdu ranní ptáčata patří kos. Víte, jak zní jeho zpěv a proč se v létě schovává?

9. srpen 2022

Proč ptáci v létě mlčí? A kde se schovávají? I o tom, proč vlaštovky létají nízko, si budeme povídat s ornitologem Zdeňkem Vermouzkem. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Věděli jste, že v pohádce Ať žijí duchové je ornitologická chyba? V Klubu Rádia Junior to prozradil ornitolog Zdeněk Vermouzek. Ve filmu se totiž duchové zjevují s křikem prvního nočního ptáka. Jenže ve filmu se ozve hlas žluny, která ve skutečnosti není nočním ptákem, ale je aktivní vždycky ve dne, nejčastěji se ozývá ráno.

Zdeněk Vermouzek

Ranní ptáče, dál doskáče

Který pták je ráno nejdřív vzhůru? „Mezi nejčasnější ptáky patří třeba kos,“ říká Zdeněk Vermouzek. „Začíná zpívat ještě před tím, než sluníčko vyjde. Teď v létě zazpívá jednou dvakrát a pak už ne. Ale na jaře zpívá celý den.“ 

Když budete chtít v teplých dnech pozorovat kosa, budete muset trochu hledat. Rádi se totiž schovávají „Tam, kde je trošku vlhko, někde dole u země v křoví. Kosi žerou na zemi, to, co najdou, sbírají různé bezobratlé živočichy, to jsou žížaly, brouci, pavouci,“ vysvětluje odborník.

V Klubu Rádia Junior si můžete poslechnout spoustu dalších ptačích hlasů, takže jestli chcete vědět, jak zpívá pěnkava obecná, žluna zelená nebo poštolka obecná, klikněte na tlačítko přehrávání :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související